Nyttig klimatpodd utan skam eller skrämselhicka

En liten förändring i dag är bättre än en stor i framtiden. Det tycker Uppsalastudenterna Moa Halldin och Jenny Carlbaum som gör ”Klimatsmartpodden.”

14 maj 2019 11:00

I avsnittet ”Bäst på mat­svinn” får jag lära mig att vi slänger en tredjedel av all mat som produceras; och att tre procent av de svenska koldioxidutsläppen orsakas av mat som slängts.

Det får mig att tänka på små grisar som dött i onödan. Det är inget som Moa Halldin eller Jenny Carlbaum säger i podden. Men det som de poddpratar om väcker både tankar och associationer.

Moa och Jenny lärde känna varandra på kursen ”Klimatledarskap” vid Cemus, Uppsala universitet. Eftersom jag skrivit om dem i fjol vet jag att poddens syfte inte är att ge någon skrämselhicka eller flygskam. Tvärtom! De vill sprida kunskap om klimatsmarta idéer och lösningar som aktiverar människor snarare än passiviserar.

LÄS MER: "Flygskam - ett enkelt sätt att peka finger"

Perspektivet är stort och smått. Förutom matsvinn hinner jag klämma ett avsnitt om energisnålt byggande och får veta att passivhus med solpaneler på ytterväggarna kan fånga upp solstrålars energi när solen reflekteras i snön. Just bredden gör podden intressant och aktuell.

Ibland intervjuar de folk. Annika Hellenberg från Whywaste, (som gör digitala lösningar för matbutiker som vill minska sitt svinn) förklarar att en orsak till butikernas svinn är att vi konsumenter vill att alla matvaror alltid ska finnas. Typ apelsiner och bär året runt.

När jag lyssnat klart hittar jag en färsk mango i köket. Skalet är skrynkligt och smaken sunkig. Den måste tyvärr slängas. Då tänker jag på Moas uppmaning att djupfryst är klimatsmart, inte minst hyllar hon fryst mango som håller sig perfekt i smak och konsistens.

Så är det med nyttig kunskap – den är bra att få.

Poddjakten 7

Lotta Frithiof söker lyssningsvärda poddar

”Klimatsmartpodden”

Av: Moa Halldin och Jenny Carlbaum

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Frithiof