Den förra versionen, som var en traditionellt animerad film, kom 1994, vann Oscars för bästa originalmusik och sång ("Can you feel the love tonight") och har sedan dess varit en film som inte minst de som växte upp med den har dyrkat med passionerad kärlek. För regissören var det därför självklart att inte ändra på storyn eller rollfigurerna.

Är det Lejonkungen så är det. Vår film är dataanimerad, gjord med ny teknik, den är en halvtimme längre än originalet, det finns ett par nya sånger och vi har kastat om lite. Men i princip är det samma story som tidigare. Reaktionen från de som varit oroliga över hur resultatet skulle bli är än så länge positivt, säger Jon Favreau.

Otecknad animation

Artikelbild

| Nya "Lejonkungen" är gjord med en ny teknik, som får Simba, Scar, Nala och de andra att se ut som "verkliga" djur. Pressbild.

Chiwetel Ejiofor gör rösten till den onde Scar och han säger att även när man gör så kallad voice acting är det roligare att vara skurk.

Men det gäller att se till att man ger karaktären en bakgrund, att man letar efter orsakerna till att han blivit sådan. Även en animerad karaktär måste vara flerdimensionell.

Animationen, ja. Den nya ”Lejonkungen” är dataanimerad med en teknik som får det att se ut som om det vore "live action", det vill säga med "riktiga" djur i stället för tecknade. När kommer den dag då dataanimeringen kommer att möjliggöra spelfilmer där till exempel Marilyn Monroe spelar mot Humphrey Bogart? Chiwetel Ejiofor är övertygad om att den dagen kommer.

Men det ligger långt bort, man har fortfarande inte lyckats med att framställa människor på ett övertygande sätt med dataanimering. Men tekniken går framåt, samtidigt som vi måste hålla ett öga på vad som händer. I fel händer kan det utnyttjas på ett otäckt sätt.
Artikelbild

| Regissören Jon Favreau är nervös inför mottagandet av nya "Lejonkungen". "Reaktionen från de som varit oroliga över hur resultatet skulle bli är än så länge positivt", säger han till TT. Arkivbild.

Gör ny tv-serie

Favreau säger detsamma.

Artikelbild

| Beyoncé Knowles-Carter gör rösten till Nala i originalversionen, här flankerad av Disney-chefen Bob Iger och filmens regissör Jon Favreau. Arkivbild.

Att tekniken går framåt är oundvikligt, och det är spännande att följa utvecklingen. Detta samtidigt som vi måste vara beredda på att den kan utnyttjas fel.

För några år sedan gjorde Favreau den delvis dataanimerade nyinspelningen av ”Djungelboken”. Nu förbereder han ”Djungelboken 2”.

Artikelbild

| Jon Favreau har regisserat nya "Lejonkungen". Arkivbild.

Men inte än. Jag har med de här två filmerna tillbringat sex år i den dataanimerade världen. Så det jag jobbar med nu är tv-serien ”The mandalorian”, en historia som utspelar sig i ”Star Wars”-universum. Den ska sändas på nya strömningskanalen Disney +.