– Vi har gissat bland personalen vilka två det ska bli, säger Lena Lundström, bibliotekarie och samordningsansvarig på Uppsala stadsbibliotek.

 – Det måste ju bli en kvinna, och gärna två i år. Men jag har inte en aning vilka de kan bli, säger hon och börjar ställa upp klappstolar framför tv:n.

Folk samlas runt den när klockan närmar sig ett. Någon biblioteksbesökare hade plockat på sig en liten bokhög och sitter förväntansfull med den, en annan ber att bibliotekarierna skulle höja ljudet på tv:n.

Artikelbild

| Andäktig väntan på Uppsala stadsbibliotek på vilka två som ska få Nobelpris i litteratur.

–  Jag tror på Atwood, säger någon i skaran.

Lena Lundström berättar att en ur personalen står beredd i en bokhandel för att köpa in böcker till biblioteket, en annan är redo att trycka upp affischer med namnen på  Nobelpristagarna. De ska sedan sitta vid en hylla där deras böcker ska sättas upp för utlåning. 

Resten av staben står beredda att springa ner i magasinet för att hämta upp böcker som kanske inte stått på hyllorna ett tag. Det ska visa sig att det gäller för den ena pristagaren, Peter Handke, att det finns en mängd böcker i magasinet, medan de flesta böckerna av Olga Tokarczuk är utlånade.

Andlös tystnad råder när den ständige sekreteraren läser upp namnen på pristagarna.

Artikelbild

| Lena Lundström är bibliotekarie och samordnare på Uppsala stadsbibliotek.

 När det spänningsladdade ögonblicket är över utbrister en: "Äntligen" och sedan enas alla bokälskarna i en spontan applåd.

– Jag har inte läst någon av pristagarna, men hon från Polen har jag hört talas om, säger Birgitta Bremer som suttit på första raden.

Artikelbild

| Efter tillkännagivandet samlar bibliotekarierna ihop böcker av Olga Tokarczuk och Peter Handke ur bibblans gömmor.

–  Men min väninna är bibliotekarie, hon säger att det är ett jättebra val och jag litar på henne.