När Uppsala blev Hollywood

Under några blåsiga oktoberdagar 2010 förvandlades Uppsala till filminspelningsplats för en amerikansk version av "Män som hatar kvinnor".

23 oktober 2018 07:00

– Det var spännande och jag imponerades av det amerikanska filmteamets bemödanden om alla detaljer. Men annars handlade det mest om många omtagningar, berättar Kjell Carles.

Större delar av filmen spelades in i Sverige, trots att det var en amerikansk storproduktion. Den amerikanska regissören David Fincher, känd för filmer som "The Social Network", och "Fight Club" var mån om att få svenska miljöer i filmen (men lät likafullt skådespelarna tala engelska).

Uppsala förvandlades till det fiktiva Hedestad och här spelades bland annat ett Barnens dag-tåg in, som i filmen fanns på ett fotografi. Den undersökande journalisten Michael Blomqvist beger sig till platsen där det är taget, för att han tycker att det finns något i bilden som kan bidra till filmgåtans lösning.

Drottninggatan från Carolina Rediviva och fram till Fyrisån gjordes om som den kan ha sett ut på 1960-talet med gulmålade övergångsställen, tidstypiska affärsskyltar och vänstertrafik. Dåvarande landstingets kansli på Slottsgränd blev fasaden för tidningen Millenniums redaktion. Där gör Michael Blomqvist i Daniel Craigs gestaltning entré i den färdiga filmen som kom att heta "The girl with the dragon tattoo".

Uppsalakonstnären och filmaren Martin Lima de Faria var ansvarig för rekryteringen av statister till filmen i Sverige. Han kontaktade Krönikespelet i Uppsala för att fråga om det fanns några där som hade lust att vara med i en amerikansk storfilm som skulle spelas in i staden.

– Vi var några stycken som skrev upp oss på en lista. Mina barn som då var sex och elva år fick också vara med. Alla fick ta ledigt för att åka till Stockholm en dag för kostymprovning och träffa frisörer som tillsammans med kostymansvariga skulle klä oss så att vi skulle passa in i ett barnens dagståg på 1960-talet, berättar Kjell Carles.

– Kostymförrådet var jättespännande, det fanns en stor mängd hopplockade kläder. Sonen fick en cowboyutstyrsel och dottern skulle föreställa vara en "farmer girl" på en kortegevagn.

De medverkande fick skriva på ett kontrakt, där de bland annat lovade att inte berätta om inspelningen för media förrän den var över. Statisterna i Uppsala fick en mindre summa i arvode för fyra inspelningsdagar.

– Vi samlades vid sextiden på morgonen i en lokal mitt emot Samariterhemmet för att få på oss våra kostymer och bli friserade. Några manus hade vi inte, men när vi sedan kom till Carolinabacken fanns markeringer var vi skulle stå, berättar Kjell Carles.

Han minns att det var mycket väntan i kylan. Regissören David Fincher är känd för att vara perfektionist och omtagningarna blev många.

– Jag hade en jacka som gick sönder och genast avbröts inspelningen. En skräddare tillkallades via walkietalkie och hon fixade jackan i ett nafs.

Storstjärnan Daniel Craig var inte där just de dagar som Kjell Carles filmade. Han och sonen kom för övrigt inte med i den färdiga filmen. Det gjorde däremot dottern som stillbild i det album där Michael Blomqvist hittar intressanta foton från Barnens dag-tåget.

Några dagar senare träffade Kjell och Lisa Carles på David Fincher på Trädgårdsgatan. Då var scenerna med Daniel Craig på gång att filmas. De pratade en stund och den världsberömda regissören skrev en liten hälsning på ett nothäfte som Kjell Carles hade haft som rekvisita i filmen och fått behålla.

Filmen finns som dvd hemma hos Carles, men barnen har faktiskt inte sett den än.

En perfektionist inom film

Namn: David Leo Fincher

Yrke: Film- musikvideo- och reklamregissör, producent

Född: 28 augusti 1962 Denver, Colorado.

Långfilmer (urval): Alien 3 (1992), Seven (1995), Fight Club (1999), The Social Network (2010), The Girl with the Dragon Tattoo (2011), Gone girl (2014).

Har gjort musikvideo med bland andra Madonna, Paula Abdul, George Michael, Aerosmith, Michael Jackson, samt reklamfilm

Grundade Propaganda Films.

Fincher är exekutiv producent till "The girl in the spider´s web", baserad på boken av David Lagercrantz. Filmen har premiär 26 oktober.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Susanne Sigroth-Lambe