Föreställningen ges främst för högstadie- och gymnasieelever, men ett datum är öppet för allmänheten. Det är Gestaltensemblen som ger liv åt de judiska flickorna Nelli och Steffi Steiner från Annika Thors böcker och åt en ögonvittnesskildring av Alfred Kantor, en konstnär som överlevde Theresienstadt.

När vi hittade den här produktionen som handlar om Förintelsen ville vi lyfta fram den, i och med att det är färre och färre som finns kvar som kan berätta. Vi har en skyldighet att berätta för yngre om de hemskheter som funnits i historien. Vi måste gemensamt kämpa emot att det upprepas, säger Stefan Forsberg, konserthuschef.

Många musiker

Artikelbild

| Alfred Kantor ritade teckningar under sin tid som lägerfånge i Theresienstadt. Här en bild inifrån Café Terezin, koncentrationslägrets musikscen. Pressbild.

Theresienstadt, 40 mil från Prag, var ett "mönsterläger" som nazisterna använde för att visa upp en fasad mot omvärlden. Många fångar var musiker, konstnärer eller författare och det gavs konserter och föreställningar.

All musik i "Café Terezin" komponerades inte i lägret. Den är skriven av tonsättare som vistades där och en del som tyvärr inte överlevde men ändå hade skrivit musik. Det finns ett uttryck, "entartete musik", för musik som inte ansågs ren eftersom den var skriven av judar, säger Stefan Forsberg.

Aktuellt tema

I anslutning till föreställningen finns en utställning om Förintelsen och författaren Annika Thor kommer att göra en introduktionsfilm på temat som visas i klasserna innan skolföreställningarna. Temat är ständigt aktuellt, menar Stefan Forsberg.

Artikelbild

| Stefan Forsberg, konserthuschef. Pressbild.

Det finns krafter i samhället som vill förminska de stora förfärligheter som skedde då. Likväl som det i dag finns starka och hotfulla krafter riktade mot de ensamkommande barn som just nu kommer till olika länder. Vi människor måste berätta för varandra och hålla vår historia levande. Vi tar vårt ansvar som institution och vill att de ungdomar som ser föreställningen funderar kring vilken värld de vill leva i, säger han.