Euphoria

2/2 Den svenska regissören Lisa Langseth utforskar syskonkärlek och dödshjälp i sin första engelskspråkiga film. Den handlar om systrarna Ines och Emelie, spelade av Alicia Vikander och Eva Green. De återses efter många år av kontaktlöshet på vad den ena tror är ett spa, medan den andra vet att det är en klinik för dödshjälp.

Happy end

Artikelbild

| Alicia Vikander och Eva Green spelar systrar som möts på speciell klinik i "Euphoria".

9/2 Säga vad man vill om österrikiska Michael Haneke som regissör men inte förknippar man honom med några lyckliga slut, titeln till trots. Självmord, otrohet och alkoholism är några av ingredienserna i hans senaste film "Happy end". Är det som hans filmer brukar vara är det mer obehagligt och skavande än tråkigt och banalt.

The shape of water

14/2 Guillermo del Toros monsterfilmspastisch har inte mindre än 13 Oscarsnomineringar. En säregen kärlekshistoria berättas, en våldsam vuxensaga i kalla krigets skugga. Stumma Elisa jobbar på ett laboratorium där de håller på med hemliga experiment och hon blir förälskad. Nog har regissören fått inspiration från kultförklarade "Monstret i svarta lagunen" (1954). Det är flera nyanser av grönt och fenor i filmens rekvisita, som verkar hämtad från serietidnings- och tv-spelsvärlden.

Insyriated

16/2 Handlingen i denna krigsthriller utspelas i Damaskus i våra dagar. Medan soldaterna smyger ibland husen som alltmer liknar ruiner har en trebarnsfamilj barrikaderat sig i sitt hem tillsammans med grannarna. En brutal händelse inträffar bland dem och samtidigt bryter sig två främlingar in i lägenheten. Låter väl otäckt spännande!

The phantom thread

23/2 Den alltsomoftast lysande regissören Paul Thomas Anderson är Oscarsnominerad för regin till denna film som utspelas i ett brittiskt berömt modehus på 1950-talet. Daniel Day Lewis gestaltar en känd, världsvan och cynisk skräddare, en kvinnokarl vars tillvaro rämnar när han blir förälskad. Ett stort konstnärsego konfronteras med en verklig människa och krocken blir gissningsvis omtumlande för alla inblandade.