Superrealistiskt broderi på Galleri 1

Det syns att Ebba Stålhandske är modist även när hon gör andra pjäser än sådana som man kan placera på sin skalle. Kanske för att hennes fria broderier också bär huvudet högt.

19 maj 2015 01:08

Det är (som så ofta) lite för fullt på Galleri 1. Ebba Stålhandskes ”Under bar himmel” innehåller bland annat 13 stora hängande cylindrar eller tunnlar av läckert shiborifärgad sidenorganza i blått och vitt, och bara det vore nog för det lilla rummet.

De stora luftiga pjäserna är på en gång sköra och visuellt kraftiga, och är något av ett upprop för inköpare av offentlig konst, vilket för övrigt är en trend i Uppsalas konstliv just nu. Helt följdriktigt, förstås, eftersom det byggs väldigt mycket i staden.

Några applikationer och broderier hänger också på väggarna och visar inte minst att Stålhandske behärskar många olika tekniker.

Utställningens givna höjdpunkt är emellertid några, vid en första anblick, rätt så oansenliga stenar som står på ett par podier. På de alldagliga stenarna har konstnären fäst broderad, nästan superrealistisk, mossa och lav. Här finns ett startskott för en stor, riktigt spännande utställning som jag verkligen ser fram emot.

Konst

Under bar himmel

Ebba Stålhandske

Galleri 1

Pågår till 31/5

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sebastian Johans