Scenkonst Nötknäpparen

Konserthuset

5/12

Artikelbild

| Jul enligt Reginateatern. Showgänget i "Play it Santa" förbereder sig för årets uppgradering av konceptet.

På många håll i världen är det tradition att se denna klassiska balettsaga till jul. Baletten skapades på 1800-talet i Ryssland och handlar om en flicka som får en nötknäppare i julgåva. Fyrtio dansare från St Petersburgbaletten dansar fram hur leksakerna under granen får liv och hela rummet invaderas av en armé med möss. Nötknäpparen förvandlas till en prins som tar med sig flickan till ett förtrollat sagoland. Tjajkovskijs musik rymmer en mängd välkända melodier som till exempel "Blommornas vals".

Play it Santa 2.0

Reginateatern

7/12 En uppgraderad version av förra årets julshow med nästan samma titel serveras av Reginateaterns järngäng Anna-Karin “ako” Nytell Oldeberg, Grosse Grotherus, Hasse Loelv, Björn Sjödin, Paul Kessel och John Fiske. En julfest med både humor och musik, vem kan motstå något sådant? Med väl utvalda jullåtar - både de som är bra och de som är förskräckliga - förbereder de oss för en riktigt god jul.

My fair lady

Kulturhuset stadsteatern

8/12 "My Fair Lady" är en av de allra mest älskade musikalerna och hade urpremiär 1956. Den bygger på George Bernard Shaws pjäs "Pygmalion", där blomsterflickan Eliza möter professor Higgins som försöker utbilda henne i dåtidens borgerliga hyfs. Nu sätter danska regissören Elisa Kragerup upp den i en egen tolkning med bland annat Magnus Uggla, Nina Zanjani och Johan Rabaeus i rollerna.

Massakerguden

Uppsala stadsteater

9/12 Två föräldrapar träffas för att hålla ett försoningsmöte om ett slagsmål mellan deras respektive söner som är elva år gamla. Artigt diskuteras vilka konsekvenser slagsmålet bör få, men efterhand krackelerar den borgerliga fernissan och det hela förvandlas till en uppgörelse som är allt annat än civiliserad. Åsa Forsblad Morisse, Joakim Gräns, Aksel Morisse och Moa Silén spelar laddat franskt samtidsdrama.

A very RAW christmas

Konserthuset

14/12 För första gången åker denna populära Stockholmsbaserade show på turné och Uppsala får ett besök. Publiken kan räkna med både hyllningar och toksågningar av vår mest heliga högtid i form av standup och spontana infall. Ståuppkomikerna Henrik Hjelt, Babben Larsson, Thomas Eriksson, André Wickström, Tobias Persson, Nisse Hallberg och Elina du Rietz gör sitt bästa för att vi ska komma i skrattmässig form till julen.

Susanne Sigroth-Lambe

susanne.sigroth-lambe@unt.se