Hijazz firar 10 – och lägger ned

I ett decennium har Hijazz fyllts av toner från världens alla hörn men efter midsommar är det slut. UNT har träffat ägaren Celal Alparslan och tittat tillbaka på de gångna åren.

6 april 1916 09:49

Musikrestaurangen Hijazz har huserat i gamla stationshuset i Uppsala ända sedan 16 april 2006. Men nu, efter tio år, är det dags för "Grand final" som startar i dag 11 april.

– Jubileumsveckan är en avspegling av Hijazz musikverksamhet och den bredd som varit genom åren. Det kommer att vara olika band och teman varje dag. Veckan inleds med en sångakademi för nya musiker, därefter blir det bland annat irländsk amerikansk folkmusik, bluesrock och så avslutas veckan med funkbandet "Starchild" och "Jump4Joy", säger ägaren och tillika musikproducenten Celal Alparslan med stor entusiasm.

Han fullkomligen lyser av glädje och stolthet där han sitter i sin anrika lokal. Att avslutningen blir med samma band som spelade på invigningen för precis tio år sedan, och inte minst tillsammans med byggkillarna som renoverade den gamla expressgodsutlämningslokalen, ser han fram emot. Och att det är dags att avsluta efter tio år är Celal Alparslan också på det klara med.

– Jag har gjort allt, skulle jag fortsätta skulle det bara bli upprepning. Tio år är en bra tid att lära sig på men också för ett avslut. Nu är det dags att utvecklas vidare, både för Uppsalas och för min egen skull.

Vad utvecklingen består i har Alparslan redan bestämt. Hans dröm är att skapa ett nytt kulturhus i Uppsala.

– Då Hijazz stänger ska jag börja leta efter en lämplig lokal som passar för allevenemang som dans, teater, musik och stand-up. Det är viktigt att huset också kan rymma olika replokaler och studios där man ska kunna spela in videor och musik. Det är något som saknas i Uppsala.

Celal Alparslan ligger verkligen inte på latsidan. Han lever som han lär, eller snarare jobbar som han vill leva, nämligen efter det turkiska ordspråket: att ha handen under stenen. Han har redan börjat lyfta nästa bumling då han satt igång med att införskaffa all teknik som kommer att behövas i det nya kulturhuset.

– När jag hittar rätt hus så ska allt finnas och vara klart så att det bara är att starta. Men fram tills dess ska jag, tillsammans med Hijazz vänförening, hålla till på Reginateatern med olika evenemang. Redan i september är det tre dagar inplanerade för Hijazz music festival.

Något slut på kärlekssagan är det alltså inte fråga om. Alparslans sätt att tala om musik, om alla oförglömliga möten på Hijazz genom åren, sitt trumspelande och inte minst om sin passion för folkmusik och i synnerhet för bandet Kebnekajse, liknar i det närmaste en besatthet.

– Jag älskar musik, det finns nog i mina gener. Jag har aldrig gjort det här för pengar. Det har inte varit min drivkraft. Det viktiga för mig har varit att folk ska få träffas och njuta av såväl maten, som jag lagar, som av musiken, vår toppkrydda, som jag brukar kalla det.

Att mötena ska bli så behagliga som möjligt har Celal Alparslan månat om. Han pekar på ljudisoleringen. På färgerna, och i synnerhet den blå som speglar Alparslans längtan till havet, och scenen, där hans pappa, som var tågkonduktör i Turkiet, finns avbildad som en hyllning.

Men än är det några månader kvar. Veckan innan midsommar blir Hijazz sista, också den bokad med favoritband.

– Vi ska sluta när vi är som bäst. Folk ska verkligen undra när vi öppnar ett nytt ställe, säger Celal Alparslan, och ler.

<p>Program för jubileumsveckan Personligt</p>

Må: Sångakademi Bianca presenterar en Singer & Songwriters Concert med Uppsalas osignade artister som framför egna låtar och covers. Medverkar gör Jonas Olsson, Emmanuel Almroth, Alexander Svensson, Fredriks Lohe och Simon Flood.

Tisdag: Engelsk, irländsk och amerikansk folkmusik.

Onsdag: Röjprogg med Änglar, Krigare & Banditer och världsmusik med Syster Fritz.

Torsdag: Gävle Connection feat Mats Pettersson och Coste & Friends Power Blues Trio.

Fredag: DOC-V Uppsala och Los Desperados Göteborg.

Lördag: Funkbandet Starchild och Jump4You.

Namn: Celal Alparslan

Född: 1958 i Istanbul

Bor: i Uppsala sedan april 1981.

Yrke: Krögare och musikproducent, ansvarar också för landstingets musikstipendium. Har även jobbat som musiklärare på Wiks folkhögskola (2011–12) och anordnat kulturbyte mellan städerna Uppsala-Istanbul 2010-2014.

Utmärkelser: tilldelad Guldhjärtat 2012 av Rotary med motiveringen "Ett rikt och varierat program som styrs av något mer än kommersiella intressen".

Aktuell: Hijazz tioårsjubilerar denna vecka.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Maria Nyström