– Vi ser en boom nu, det är jätteroligt, säger bokhandlaren Jan Smedh på Engelska bokhandeln.

Han tycker att det är svårt att svara på varför intresset håller i sig. Det kan bero på marknadsföringen kring böckerna och den starka fankulturen.

– Förutom att det är bra böcker släpps det hela tiden nya filmutgåvor och bokupplagor. I England har det precis släppts nya bokomslag med ett elevhem på varje omslag, så att man kan välja sin favorit. Här i bokhandeln får vi också in nya fanartiklar hela tiden, säger Jan Smedh.

Han berättar att en ny översättning av den första boken ”Harry Potter och de vises sten” nyligen getts ut på scots, låglandsskotska. Det är det 80:e språket som boken översatts till.

– Enligt tidningen The Guardian ska det vara den bästa versionen hittills. Det är något med språket som gör den mer magisk, säger Jan Smedh.

Den första Harry Potter-boken gavs ut 1997. Men det var efter tredje boken som försäljningen tog fart på riktigt.

– Intresset var som störst när de tre sista böckerna i serien släpptes. Då hade vi nattöppet i bokhandeln tillsammans med fanklubben här i Uppsala, säger Jan Smedh.

Bokhandeln kommer att fira födelsedagen tillsammans med fanklubben Uppsala Slug Club. Det kommer bland annat anordnas frågesport i butiken och spelas Quidditch i Stadsparken.

– Det är kul att man firar en fiktiv person, säger Jan Smedh.