Här är vår nya artikelserie

Nyligen kastade kulturredaktionen ut en fråga till medlemmar i den livaktiga Facebookgruppen Uppsala Musikarkiv: Vilka legendariska konserter från förr bör vi ha med i en artikelserie om stora, små eller totalt osannolika kulturhändelser i Uppsala med omnejd? Svaren lät inte vänta på sig. Nu finns fler än 500 kommentarer i tråden.

25 juni 2018 06:55

Ofta handlar tipsen om artister som befann sig i början av karriären och fortfarande hade en bit kvar till stjärnstatusen. Dit hör Rod Stewart som 1968 spelade på Borgen i Uppsala tillsammans med Jeff Beck Group. Bara några år senare var sådana klubbspelningar i mellanstora svenska städer otänkbara.

Elton John spelade även han på Borgen, fast två år tidigare än Rod Stewart. Då hette han fortfarande Reg Dwight och var medlem i gruppen Bluesology. År 2015 var han tillbaka i Uppsala, nu som firad stjärna med ikonstatus, adlad och med en kvarts miljard sålda album på sitt cv. Bland mycket annat. Inför närmare 9 000 åskådare uppträdde Elton John i Botaniska trädgården, 49 år efter sitt förra Uppsalabesök.

Men det finns förstås fler stora artister och grupper som spelat i Uppsala på sin väg mot stjärnstatus. Eller vad sägs om Simon & Garfunkel, Led Zeppelin, The Who, Fleetwood Mac och Dr Feelgood för att nämna några?

Andra konsertbesökare tipsar om sedermera legendariska svenska grupper som Dag Vag, Ebba Grön, Wilmer X och Cardigans. Vi tar gärna emot fler tips på mejladressen kultur@unt.se. Och det måste inte handla om konserter. Det kan vara skådespelare, konstnärer eller andra profiler som gästat Uppsala.

Vi börjar serien KULTVARNING med en av rockens största grupper, Led Zeppelin.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Göran Sterner