Folkkäre artisten Robert Broberg har avlidit

Artisten, komikern och konstnären Robert "Robban" Broberg har gått bort, 75 år gammal.

 

21 juli 2015 09:14

Robert Broberg led sedan en längre tid tillbaka av en ovanlig form av Parkinsons sjukdom, och fick palliativ vård i slutskedet av sitt liv.

Han somnade in strax efter midnatt, natten till tisdagen.

Aftonbladets Jan-Olov Andersson kallar Broberg för "en av våra mest egensinniga och största artister", och skriver:

"Han skrev fler melodier som är en del av den svenska folksjälen än de flesta andra".

Gunilla Nilars, mångårig projektledare för SVT:s "Allsång på Skansen", minns Robert Broberg med värme:

Han stal alltid showen när han var på "Allsång", det svåraste var nästan att få hejd på honom.Jag tror inte det finns ett enda allsångshäfte där han inte är med. Hans ordklyveri och hans intelligens gjorde texterna så mångfasetterade. Artisterna väljer ofta att sjunga hans låtar, "Båtlåt" var en självklarhet på "Allsången", säger hon.

Hon kallar honom "våghalsig":

Han drog också igång och gjorde flera utsålda förställningar på Globen på 90-talet. Det kommer säkert folk, sade han, och det gjorde det. Nästan förvånansvärt vilken position han har haft kvar i folkets hjärtan, trots att han inte var med under perioder.

Robert Broberg tilldelades Povel Ramels Karamelodiktstipendium 1989, med motiveringen "För att han i decennier lyckats bana en ensamväg genom underhållningsdjungeln vid sidan av gängse röjare, ofta ett par takter före, och för att han, styrd av skärpt iakttagelseförmåga, lyhörd musikalitet och burlesk humor, framgångsrikt designat och solobefolkat sin alldeles personliga manege".

Han släppte ett 20-tal album under sin karriär.

Bland Robert Brobergs mest uppskattade låtar finns titlar som "Uppblåsbara Barbara", "Båtlåt", "Opopoppa" och "Jag måste hejda mej".

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!