– Radio Uppland är inte bara nyhetsförmedlare. Den är också ett sällskap för lyssnarna under hela dagen. Vi sänder tio timmar varje dag och har många trogna lyssnare, säger Alisa Bosnic, som har varit chef för lokalradiokanalen de senaste året.

– Våra lyssnares medverkan i vad vi gör är jätteviktig för oss. De kontaktar oss via telefon, mejl, Facebook och faktiskt också med brev.

Så själva jubileumsdagen firar P4 Uppland, som kanalen numera heter, tillsammans med lyssnarna. Morgonsändningen är en livesändning inför publik. I förmiddagssändningen medverkar de som vill och råkar vara i Stadsträdgården. Då kan man också få göra ett besök i sändningsbussen vid entrén vid Svandammen. Eftermiddagssändningen kan följas vid trappan till Radio Upplands lokaler på Bredgränd. Där kommer några av kanalens profiler genom åren att medverka, men också några av dess återkommande gäster, som Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström. Den sändningen rundas av med att ämnet lokal journalistik behandlas av kanalchefen Alisa Bosnic och UNT:s chefredaktör Kalle Sandhammar.

Artikelbild

| Tidningsbevakning. Upsala Nya tidning bevakade förstås premiärsändningen för Radio Uppland.

Första morgonsändningen var 9 maj 1977 klockan 06.00 . Programledaren Lisbeth Schultz hälsade välkommen och gav en utförlig presentation av alla gäster.

Ett inslag var reportern Jan Nordling som berättade om redaktionens visioner för den nya lokalradion i Uppland. Och så var det med en nyskriven sång för lokalradiopremiären, av och med komikern och författaren Lasse Eriksson, som inte finns bland oss längre och Ronald Brandel, som är skådespelare än i dag i Uppsalagruppen Panikteatern.

– Tekniken har förändrats mycket sedan dess. Numera kan vi sända överallt med bara hjälp av utrustning som ryms i en lätt ryggsäck eller via en app, berättar Alisa Bosnic.

Erik Möller har arbetat på Radio Uppland i 17 år, mest som nyhetsreporter. En av höjdpunkterna ur kanalens historia han framhåller är när kanalen var först i hela världen med att rapportera om Tjernobyl 1986.

– Vi fick höra att det var ett larm på Forsmark om förhöjda radioaktiva värden och en reporter åkte iväg dit. Eftersom dåvarande Sovjetunionen inte rapporterade någonting blev P4 Uppland faktiskt först av alla medier med nyheten!

Lokalradiokanalen har fått fyra Guldspadar för sina granskande reportage och nominerats sju gånger. Det gör kanalen till en av dem mest hyllade lokalradiokanalerna inom Sveriges Radio.

– Det är bra att vi satsar på undersökande journalistik. Men det bästa med att jobba här är att kunna komma så nära lyssnarna och att vi kan vara på plats och ute i direktsändning så fort, säger Erik Möller.