Vincent och Anton är experter på Wall Streets högfrekvenshandel. De kläcker en genial idé som går ut på att gräva ned fiber under marken som på något sätt gör affärstransaktioner en millisekund snabbare och därmed ger deras kunder ett försprång. Allt de behöver göra är att borra ett hål under marken som sträcker sig över halva USA, en tunnel som penetrerar träsk, sjöar och berg. Det megalomana projektet, för overkliga summor pengar, ska göra Vincent, Anton och deras investerare snuskigt rika.

Jessie Eisenberg använder samma spattiga manér som i sitt ikoniska Mark Zuckerberg-porträtt från "The Social Network", även om han ger nördkapitalisten Vincent några fler goda sidor. Vincent måste sköta alla logistiska problem, som att övertala en amish-familj att tillåta skändandet av deras land, men också barnvakta hjärnan bakom algoritmen: Anton. Ett introvert geni spelad av Alexander Skarsgård med en underbart ful flint. Att den stilige svensken maskerats som ung gubbe verkar vara en medvetet förvirrande rollbesättning, och Skarsgård imponerar trots orimligheten.

Duon har ett stort problem i sin tidigare chef Eva, spelad av en förträffligt ondskefull Salma Hayek, som känner sig förråd och bestulen på värdefull kod och som jagar Vincent och Anton med alla medel för att sabotera deras planer.

Artikelbild

| Hänsynslösa Wall Street-chefen Eva (Salma Hayek) skrämmer upp sin före detta guldkalv, datorgeniet Anton (Alexander Skarsgård). Pressbild.

"The Hummingbird project" levererar en "den som gapar efter mycket"-sensmoral som går att skönja redan i filmens inledning. Liksom den inte särskilt subtila kritiken mot tech-världens totala oförstående för jordens ändliga resurser.

Det är aldrig kul att bli skriven på näsan. Ändå är det härligt att se den här typen av ambitionsnivå i en film för vuxna. Ett litet personligt drama med högt spel och enorma konsekvenser. Det hade kunnat bli så mycket bättre utan de där extra sentimentala slutscenerna.