Knivskarp skärskådning

Elin Dahlman gillar Andrea Arnolds Amerikaskildring.

2 december 2016 06:15

"American honey" tar oss på en resa genom ett modernt USA och skär som en kniv genom den amerikanska drömmen. Sasha Lane och Shia LaBeouf strålar i Andrea Arnolds fjärde långfilm.

Det går att dra linjer mellan Andrea Arnolds "American honey", Dennis Hoppers "Easy rider" och de flesta av Gus van Sants och Harmony Korines filmer. Likt nämnda regissörer sätter den brittiska filmskaparen här fingret på det som samtidigt trollbinder och avskräcker med landet i väst.

"American honey" tar avstamp i det vita USA:s bottenskikt. I en dammig, het Texashåla gräver Star (Sasha Lane) och två barn efter mat i en sopcontainer. Förutom barnpassning och matansvar består 18-åringens vardag av att bli kladdad på av en packad styvfar.

När en minibuss dyker upp med festande ungdomar och den karismatiske Jake (Shia LaBeouf) i spetsen, är valet mellan att lämna och stanna inte svårt. Om man ändå chockas av att Star lämnar sina skyddslingar i sticket, växer snart förståelsen.

Här är det nämligen vuxenvärlden som är smutsig och förljugen. Filmens tilltufsade ungdomar är dess produkt, en samling vilsna själar som under ledning av Jakes flickvän, den tuffa Krystal (Riley Keough), reser från stat till stat för att sälja tidningsprenumerationer. Arbetet betalar för motellrum, mat, droger och en relativt trygg tillvaro. Men den uppenbara attraktionen mellan Star och Jake blir snabbt ett bekymmer.

Resan - för "American honey" handlar föga om en början och ett slut utan om vägen däremellan - ackompanjeras av noggrant utvald musik och magnifika landskapsbilder. Nykomlingen Lane är ett fynd i huvudrollen, och hon får starkt understöd av den intensive LaBeouf och en iskall Keough.

Arnolds brittiska bakgrund har uppenbarligen inte utgjort något hinder i arbetet med denna Amerikaskildring. "American honey" är en knivskarp skärskådning av den amerikanska drömmen, där fattigdom och låglönearbete parallellexisterar med oljefält, boskapsindustrier och ekonomisk tillväxt.

Film

American honey

Regi: Andrea Arnold

Filmstaden

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!