Juläventyr med själ

Elin Dahlman hittar julanden i den här filmen.

2 december 2016 06:05

Utmanare till titeln "årets julfilm" är den finurligt animerade "Rädda tomten". Jacob Ley har gjort en anspråkslös film om en föräldralös pojkes sökande efter tomten.

Glöm den tyskproducerade "Pettson och Findus - Juligheter", här är filmen för den som längtar efter ett juläventyr med själ. "Rädda tomten" hämtar inspiration från flera länders jultraditioner, men slutresultatet känns både sammanhållet och genomtänkt.

Filmens huvudperson är den åttaårige pojken Julius, lämnad på tröskeln till ett barnhem på självaste julafton när han bara var ett spädbarn. Sedan dess har jularna på hemmet till stor del tillägnats Julius, vilket har skapat avund hos några av de äldre barnen. När chansen uppstår avslöjar de för honom att jultomten inte existerar, utan att det i själva verket är föreståndaren Alfred som varje år klär ut sig till tomte.

Den djupt upprörde Julius rymmer ut i vinterkvällen, men hinner inte långt förrän han plötsligt dras ned i en parallellvärld, där flera av de figurer han tidigare fantiserat om dyker upp. När han får veta att jultomten i själva verket har kidnappats av sin följeslagare, den otäcke Krampus, bestämmer sig Julius för att agera.

Den danske filmaren Jacob Ley använder sig av en läcker animationsteknik där stop motion blandas med utklippta figurer, vilket skapar en sorts tredimensionellt intryck som ser helt unikt ut. Animationsstudion som ligger bakom, Copenhagen Bombay, har även arbetat med Esben Toft Jacobsens "Resan till Fjäderkungens rike", en film som formmässigt påminner om Leys, om man slängde in norrmannen Stian Holes barnboksillustrationer i mixen.

Ley, som bara har ett fåtal kortfilmer på sin meritlista, tar med "Rädda julen" ett imponerande steg framåt som filmskapare. Hans småskaliga julsaga innehåller ingredienser som vintermys, skrämsel och ett godhetsbudskap. Lite som en avlägsen, nordisk släkting till CS Lewis "Häxan och lejonet", fast minus den kristna symboliken.

Film

Rädda tomten (Den magiske juleæske)

Regi: Jacob Ley

Filmstaden

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elin Dahlman/TT