Framgångens pris

Elin Dahlman ser en film som vill skildra kulturhistoria.

1 december 2016 11:25

"Monsieur Chocolat" skildrar den framgångsrika clownduon Foottit och Chocolats framgångar på Paris största cirkusscen i slutet på 1800-talet. Men framgången hade sitt pris, framför allt för den senare.

Det franska uttrycket "être chocolat" betyder ungefär att bli narrad. Det sägs kunna spåras tillbaka till duon Foottit och Chocolat, som revolutionerade clownkonsten genom att föra samman den klassiska vitsminkade clownen med den pajasaktiga clowntypen Auguste - den som senare kommit att utrustas med röd näsa och pompomdräkt - i ett och samma nummer.

Uttrycket fungerar också som en beskrivning av det livsöde som tecknas i "Monsieur Chocolat", som handlar just om Augustclownen Chocolat, eller Rafael Padilla som han hette i verkligheten. Det är en film som tar sig en del friheter med kubanen Padillas historia, något regissören Roschdy Zem varit öppen med. Samtidigt ger den en hyfsat kritisk bild av det ofta romantiserade franska sekelskiftet.

På en kringresande cirkus upptäcker clownen George Foottit (James Thierrée) Rafael Padilla (Omar Sy) när den senare uppträder som kannibal. Foottit ser Padillas potential och erbjuder honom rollen som sidekick i en ny typ av clownföreställning. Duons snabba framgångar för dem till Paris, där de gör fortsatt succé.

Till en början njuter Padilla av framgången. Men ett politiskt uppvaknande får honom att omvärdera sitt arbete och ifrågasätta sin roll i uppsättningen. Han blir, kort sagt, dragen vid näsan - både på scenen, där hans figur hunsas av Foottits, och utanför, där han får mindre betalt än sin vite partner.

"Monsieur Chocolat" utspelas knappt ett sekel efter att Saartjie Baartman visades upp i London och Paris som ett exempel på den vita rasens överlägsenhet. Hennes tragiska öde skildrades på ett avsevärt mindre publikfriande sätt i filmen "Svart Venus" för några år sedan. I jämförelse är detta en långt mer traditionell biopic - och i alla avseenden mindre drabbande.

Film

Monsieur Chocolat (Chocolat)

Regi: Roschdy Zem

Filmstaden

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!