Månadsguiden The Marsch Report

Bror Hjorths Hus

3/2 Halvklädda kroppar, klädesplagg och tyger som tycks hänga på tork eller ligger kastade som anomalier i olika miljöer och en uppsjö märkliga situationer av stillhet och rörelse. Sara-Vide Ericsons måleri bubblar av en paradoxal kombination av utsatthet och styrka. Målning efter målning ställer sig till samma helhet på ett sätt som få konstnärer kan matcha. Det är som om en favoritfilm plötsligt blev längre, men utan att det nya bara består av tidigare ratade scener. Dessutom är det utfört med ett smittsamt och fängslande driv.

Artikelbild

| Neokonkret. Aktivt objekt av den den brasilianska konstnären Willys de Castro.

Florence Hermansson

Å-huset

3/2 Ljusdesignern Florence Hermansson har ett digert cv fyllt av intressanta projekt. Bland annat har hon gjort fina ljussättningar av Uppsala universitetshus och Gamla kyrkogården. Ett återkommande drag i Hermanssons arbete, också när det gäller andra material än ljus, är en fin förståelse av vad det aktuella rummet har för potential och vad potentialen kräver. Ska bli spännande att se vad hon visar.

Sigrid Hjertén – En mästerlig kolorist

Waldemarsudde

10/2 Sigrid Hjertén (1885-1948) har länge betraktats som en av Sveriges mest framstående modernister. Men det är ändå märkbart att hennes status har växt betydligt de senaste decennierna. Och inte utan orsak. Där väldigt många andra sitter som limmade i sin tid och långsamt förvandlas till historiska artefakter, fortsätter Hjerténs färger att kännas relevanta och krispiga. Ett av vårens måsten.

Concrete Matters

Moderna museet

24/2 Precis som den europeiska konkretismen, jagade den sydamerikanska en konst utan förljugna illusioner. Modernas vårsatsning Concrete Matters lyfter fram konkretism och neokonkretism från Argentina, Brasilien, Uruguay och Venezuela. Den är ett utmärkt tillfälle att fylla igen några av de gapande hålen i den västerländska konsthistoria du med största sannolikhet bär inom dig. Utställningen tjuvstartar för övrigt redan kommande vecka med en separat presentation av Lygia Pape, en av den splittrade rörelsens fixstjärnor.