Att återvinna såväl papper som plast, skänka pengar till behövande, handla ekologiskt och göra allt annat rätt skänker en inre tillfredsställelse och är den grund varpå den politiska korrektheten vilar.

Å andra sidan, är det inte sjukt jobbigt att ständigt behöva tänka på att varenda grej man köper ska vara ekologisk, giftfri och absolut inte får vara testad på gulliga djur? Är det inte rent ut sagt omöjligt?

– Jo, om man skulle vara en riktig PK-fitta som jämt gjorde rätt val och alltid var ängslig över att göra och säga fel så skulle vardagen blev ohållbar, säger Elina Du Rietz.

Just slitningen mellan att vara eller att icke vara en så kallad PK-fitta är utgångspunkten i hennes humorshow med samma namn.

Efter premiären på Södra teatern i Stockholm tidigare i höstas hyllades föreställningen av såväl kritikerna som publiken. Showen blev en så pass stor succé att det i december blir en extraföreställningen. Men innan dess står Elina Du Rietz lördag 24 november på Reginateaterns scen. Värmer upp publiken gör komikern Behrad Rouzbeh från Uppsala.

– Det är jätteroligt att den har fått ett så fint mottagande. Det är en genomarbetad föreställning om ett aktuellt ämne, men det är alltså svårt att säga vad publiken ska tycka innan man haft premiär.

Elina Du Rietz blandar i sin show ståuppkomik med gammalt hederligt skådespeleri. Dessutom väver hon in mer eller mindre verkliga karaktärer från huset där hon bor. Elina Du Rietz bor på Södermalm i Stockholm, som ofta brukar kallas den politiska korrekthetens starkaste fäste, men också där finns meningsmotståndare.

– Jag är skådepelare i grunden, så jag spelar karaktärerna i stället för att berätta om dem. Publiken får bland annat träffa min ryska granne Svetlana och min granne Anita, en riktig rödvinshagga som är min absoluta motsats.

Elina Du Rietz erkänner att det är en föreställning som bygger på hennes egen person, även om den Elina man möter på scen är något tillspetsad. Den PK-fitta som det ofta riktas kritik mot i samtidsdebatten är egentligen en fiktion, menar hon.

– Publiken ska inte bli avskräckt av namnet på föreställningen. PK-fitta har ju blivit ett skällsord på senare år men jag tycker att det i grund och botten är något fint att försöka göra rätt och tänka på andra. Jag tror att många kommer att känna igen sig och skratta åt sig själva, annars kan de åtminstone skratta åt mig och kanske få sig en tankeställare.