"Elvis var en mångkulturell allätare"

På onsdag hyllas Elvis i Parksnäckan för 18:e året i rad. Då väntar storbandshyllning, berättar upphovsmannen Kent Wennman som vill visa på andra sidor av rockguden.

12 augusti 2019 07:00

– Vi försöker hitta nya vinklar på Elvis. Inte bara damma av låtarna. Det blir en del okända pärlor, men vi bjuder alltid på 15 låtar som folk känner till, säger han.

Koncepten har varierat under åren. När Kören Afro gästade förra året var det gospeltema.

– I år blir det storbandshyllning, liknande den vi hade 2010, säger Kent Wennman.

Under onsdagskvällen väntar först ett set med Kent Wennman Rockabilly Kvartett som bjuder på Elvis 50-talshits. Därefter framför Uppsala Storband under ledning av Mats Engström Elvis senare material. Solister är Kent Wennman och Anna-Karin "ako" Nytell Oldeberg.

– Under 60-talet ville Elvis ta av sig rock 'n' roll-kostymen. Här finns en enorm låtskatt att upptäcka, säger Kent Wennman.

När han drog i gång hyllningskonserten 2002 ville han lyfta fram Elvis mer okända musik.

– Behovet sprang ur en frustration. Artisten Elvis är så känd, men för många är hans musik okänd. Av 700 låtar kan människor kanske 40, säger Kent Wennman.

Vem var Elvis?

– Elvis var en mångkulturell allätare. Han influerades av artister som Beatles och Jussi Björling. Men den styrkan var också en svaghet. Elvis sa ja till allt. Han var som en tom flaska att fylla upp, säger Kent Wennman.

Kommer ni att fortsätta?

– Ja, ett tag till fortsätter vi nog. Vi säljer fortfarande slut, men 2008 nådde vi vår peak då vi sålde ut två föreställningar med en veckas mellanrum, säger Kent Wennman.

Elvis i Parksnäckan

Hyllningskonsert som går av stapeln för 18:e året i rad.

Koncepten har varierat under åren. Förra året var det gospeltema med Kören Afro. I år blir det storbandshyllning.

I år kommer runt 22 personer stå på scen.

Framträdanden av Uppsala Storband, Mats Engström, Kent Wennman, Anna-Karin "ako" Nytell Oldeberg, Kent Wennman Rockabilly Kvartett.

Det blir en blandning av välkända hits och mer okända pärlor från tre decennier.

Konsertvärd är HSB Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Amanda Norgren