– Det känns spännande, det ska bli kul att se alla i bandet och alla runtomkring som jobbar med det. De som spelar är unga, de är entusiastiska och det smittar av sig, säger Plura Jonsson.

Plura Jonsson inleder sin turné på Uppsala Konsert och Kongress fredag 9 mars. Därefter ska han genomföra 13 spelningar på olika håll i landet med föreställningen "En man av hjärtat". Den hade premiär på Scalateatern i Stockholm i höstas och den två timmar långa föreställningen i två set gjorde succé där. Den innehåller massor av musik i form av Pluras egna favoriter från sin stora låtskatt men även nyskrivet material, samt mellansnack med personliga berättelser kring låtarna. Manus har han skrivit själv. Den som tidigare varit på en vanlig spelning med Plura tidigare kommer inte att känna igen sig.

–  Det är som en gondolfärd genom mitt liv. Vi har en förinspelad röst, en gondoljär, som är Mauro Scocco. Han tar mig till olika platser och olika tidpunkter i mitt liv och karriär. Då konfronteras jag med dem. Ibland är han snäll, ibland är han elak. Det är vissa nedslag i mitt liv, säger Plura Jonsson.

Gondolfärden till trots har föreställningen har inget med Venedig att göra. Idén om att göra nedslagen genom sitt liv fick han av en bekant som hade sett två Singer-songwriters sitta i en bar och som berättade om sina liv för varandra och publiken.

Föreställningen har regisserats av Hugo Hansén, som en gång regidebuterade inom studentteatern i Uppsala med "Fröken Julie" på Gotlands nation år 2000. Att jobba tillsammans med en regissör var en spännande upplevelse för Plura Jonsson.

– Jag har aldrig jobbat med en regissör tidigare. Det gick jättebra men var lite ovant. Med teaterregi ska man skapa en sorts bubbla på scenen och inte prata direkt med publiken, förklarar han.

– I hela mitt liv har jag tagit kontakt med publiken. Det är svårt att lära en gammal hund att sitta. Att spela teater och negligera publiken det tror jag inte att jag kan, men det har varit lärorikt att jobba såhär, säger Plura Jonsson.

Med sig på scenen har han ett band som består av Axel Jonsson Stridbeck, elgitarr, körsång, Freja Drakenberg, slagverk, akustisk gitarr, körsång, Marcus Arborelius, klaviatur, körsång, Zackarias Ekelund, trummor, körsång och Jonatan Lundin, bas och körsång.

Turnén startar i Uppsala, har du någon relation till staden?

– Ja, det får jag lov att säga. Jag har spelat här hur många gånger som helst. Under 70-talet spelade vi på Rackarbergspuben, vi har även spelat mycket på Katalin, på stadsfester, Sten Sture och allt vad det hette. Jag gillar Uppsala. Det finns mycket bra där, kul affärer, säger Plura Jonsson.

– Det var faktiskt i Uppsala som jag meddelade bandet att jag skulle ta en paus från Eldkvarn.

Bandet Eldkvarn är alltså ett projekt som ligger i träda tills vidare.

– Det ligger på is. Vi har ändå spelat tillsammans i 40 år. Man måste göra något annat. Sista tiden med Eldkvarn kände jag inte att det var roligt att stå på en scen. Man ska inte göra det om man inte har roligt och älskar det, säger Plura Jonsson.

När det gäller framtiden menar han att han får se vad som händer.

– Man ska aldrig säga aldrig. Just nu tycker jag att det är kul att göra "En man av hjärtat".