De levererar världsledande teknik till spelutvecklarna

De är okända för allmänheten, men välkända i sina internationella kretsar. De sysslar med teknik som den oinvigde kliar sig i huvudet åt. Spelutvecklarnas underleverantörer är världsledande i flera områden – och de finns i Uppsala.

11 juni 2014 13:05

På Övre Slottsgatan i Uppsala sitter mjukvaruföretaget MuchDifferent. Kontoret liknar inget stereotypt grådaskigt dataföretags, utan är fyllt av trivsamma inslag. Invid källarvåningens valv finns en läshörna och under trappen en sovplats. Den gula soffan vid datorerna är retro, vilket är ett återkommande tema.

Företaget är en av många underleverantörer i Uppsala som förenklar dataspelutvecklares vardag. De lanserade för några år sedan en nätverksteknik som gjorde det möjligt för 1 000 onlinespelare att interagera med varandra på en och samma server. Något ingen annan tidigare varit i närheten av att lyckas med. De skapade därmed helt nya förutsättningar för spelbranschen. Den sortens teknik är än i dag deras huvudprodukt, men de sysslar även med andra former av avancerad spelteknik. MuchDifferents Vd Christian Lönnholm liknar relationen mellan spelutvecklare och underleverantörer med teatersällskaps behov av annan kompetens.

– Man kan likna spelutvecklare med teatersällskap. När teatersällskap ska ta sin föreställning på turné så behöver de elektriker, lastbilschaufförer, reservdelar och ibland kanske en reservgenerator. En helt annan kompentens än vad ett teatersällskap normalt besitter.

Det är denna kompetens som underleverantörerna har. Spelutvecklarna har länge varit sina egna elektriker och skapat sina egna reservdelar. Men enligt MuchDifferents pressansvarige Anders Hedberg Magnusson har branschens expansion lett till förändringar.

– Utvecklingen i spelbranschen har på några år gått från att en liten grupp människor satt hemma och gjorde spelen, till att ha blivit gigantiska multinationella företag med hundratals anställda. Ett spel kan ta tre år att göra och kosta uppemot 100 miljoner dollar.

Efterfrågan ökar därför på färdig teknik, som underlättar arbetet med själva spelet. Ett exempel på en underleverantör som förser det är Uppsalaföretaget Hansoft, som utvecklar och säljer projektledningssystem till flera av världens största spelutvecklarstudior.

– Projektledningsmjukvaran är bland annat anpassad till spelbranschen, där organisationer växer plötsligt och ny teknik ofta måste tillämpas, berättar Samuel Ranta-Eskola, produktivitetsexpert på Hansoft.

Hansofts grundare och många av bolagets anställda har tidigare arbetat på ledande spelutvecklarstudior. Behovet av projektledningssystem upptäcktes i just spelbranschen.

Jesper Rudberg och Anders Pistol på spelutvecklingsstudion Doctor Entertainment i Uppsala har tidigare arbetat på Starbreeze, en studio som etablerades i Uppsala, men numera håller till i Stockholm. I dag bygger de egna spel samtidigt som de konsultar på större sådana. De har även gjort en egen spelmotor som är väldigt eftertraktad, vilket är ett sorts grundskelett utvecklarna bygger sina spel i.

– Spelmotorn är en investering i vår egen verksamhet. Allt blir enklare. Men eftersom vi får många förfrågningar av företag, så kanske vi säljer den i framtiden.

Skulle de vilja lägga spelutvecklandet åt sidan och satsa på spelmotorn så ligger det i tiden. Kanske har de en framtid som underleverantörer. Enligt Anders Hedberg Magnusson på MuchDifferent är detta den sortens steg som bidrar till nya möjligheter för dem som vill fokusera på spelens utformning.

– Spelutvecklare är i grunden entusiastiska berättare som gör konst. Underleverantörer skapar bättre förutsättningar för berättarna att fokusera på det artistiska i stället för på svår programmering.

Om teatersällskapen vore tvungna att sköta generatorer och utbilda sig till elektriker skulle uppsättningarna troligen lida, menar han.

– Vi är de som står med generatorn och vevar, så att teatersällskapet kan gå upp på scenen och sätta upp sin pjäs.

Fakta Fler spelutvecklare och underleverantörer i Uppsala

Detta är några av de spelrelaterade företag som finns i Uppsala.

Machine games: Uppsalas största spelutvecklarföretag, som bland annat nyligen släppt storproduktionen Wolfenstein: The new order.

Dice: Har ett av flera kontor i Uppsala. Kända för Battlefield-spelen.

Gaming corps: Spelutvecklarföretag som bland annat byggt smart phone- och touchpadspelet Riddick: The merc files

Quixel: Underleverantörer av grafikteknik.

Game-Hosting: Underleverantörer av servrar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!