Södra delen av gallerian i Gränby är just nu en enda stor byggarbetsplats. Det hamras i metallställningar och bärs på plankor. Det är bara några veckor kvar tills en tekniskt toppmodern biograf med fem salonger och en större entré i anslutning till resten av gallerian ska vara färdig. Alldeles intill byggs också en ny stor restaurang.

LÄS MER: Konkurrensen hårdnar bland Uppsalas biografer

LÄS MER: UNT har testat nya biotekniken - så kul var det!

Artikelbild

| De tre som ska leda arbetet på bion i Gränbystaden är från vänster Niklas Gustafsson, Fredrik Andersson, och Jesper Danielsson.

Företaget Nordisk Film, som inte bara distribuerar film i hela Norden utan också äger de största biografkedjorna i Danmark och Norge, de har valt Uppsala som första svenska stad att öppna biograf i. Atrium Ljungberg, ett av Sveriges största fastighetsbolag, bygger bion där Nordisk Film blir hyresgäst.

– Vi satsar stort på komforten för biobesökarna. Alla salonger ska ha ställbara stolar med gott om benutrymme. Vår största salong är lika stor som Spegeln här i Uppsala, men har färre sittplatser, berättar Jesper Danielsson som är biografchef för bion i Gränbystaden.

– Våra reclinerfåtöljer tar lika stor plats som två ordinarie biostolar och de ska ha flexibla nackstöd och benstöd.

Ställbara stolar som i princip kan fällas till liggande ska finnas på alla platser således,och givetvis installeras det senaste inom ljud och bild i varje salong. Men i en av salongerna har man satsat lite extra på upplevelser för flera sinnen, inte bara hörsel och syn utan också lukt och känsel. Tekniken som ska förmedla sinnesintrycken kallas 4DX och samma tekniska utrustning finns redan på ett fåtal biografer i Danmark.

Artikelbild

| Miltals med sladd krävs på den nya biografen.

Regnar eller snöar det i filmen faller det regn och snö även i salongen. Rör sig hjälten på vita duken i ett skakigt område, så skakar besökarnas stolar och lagas det mat där sprider sig snart matoset ut bland biobesökarna.

– Det ska bli barnsligt roligt att få jobba här! Från ett särskilt teknikrum ska vi sköta sinneseffekterna. Det blir värme i stolarna och med hjälp av trycklyft runt fötterna ska vi skapa situationer så att det känns som att exempelvis råttor springer runt, dem säger driftansvariga Niklas Gustafsson, som har 20 års erfarenhet som biografmaskinist i Uppsala.

Artikelbild

| Interiör från salongen som ska få 4DX-utrustning.

Till 4DX-salongen blir biobiljetten något dyrare än till de övriga salongerna, men biljettpriserna annars ska hålla samma nivå som SF:s. Repertoaren läggs från Danmark, inte bara filmer som Nordisk Film har i distribution ska visas utan också filmer från alla andra distributionsbolag.

Salong 1 och 3 ska kunna gå att hyra för konferenser och liknande, kanske e-sportevenemang.

Artikelbild

| De tre som ska leda arbetet på bion i Gränbystaden är från vänster Fredrik Andersson, Jesper Danielsson och Niklas Gustafsson.

Invigningen planeras bli i början av december, men programmet för den är inte klart.