Att det i sommar är 100 år sedan Ingmar Bergman föddes har väl knappast undgått någon. Även "Sommarnattens toner", som i 20–22 juli arrangeras för 17:e året i rad, passar på att uppmärksamma 100-årsminnet. För festivalens konstnärlige ledaren David Lampel känns det logiskt att en av helgens sex konserter i orangeriet tillägnas Bergman. Dels har festivalen döpts efter filmen "Sommarnattens leende", dels hade David Lampels mamma Eva Dahlbeck (1920–2008) en bärande roll i den filmen och var också en av filmskaparens favoritskådespelare.

– Vi väljer att hylla Bergman med en konsert som innehåller det bästa ur Mozarts opera "Trollflöjten". Den programpunkten ser jag som något av festivalens höjdpunkt, säger David Lampel och berättar att biljetterna till just den konserten redan är slutsålda.

Charlotte Hellekant har regiserat, sopranen Elin Rombo och barytonsångaren Carl Ackerfeldt sjunger, och Anders Kihilström ackompanjerar på piano.

Artikelbild

| Pianisten Peter Jablonski är en av musikerna på festivalen "Sommarnattens toner".

David Lampel vill också slå ett slag för festivalens franska inslag. En av de bärande idéerna under alla år har varit att kombinera fransk och svensk kultur. David Lampel är verksam som kompositör och bor sedan 30 år i Frankrike där han skaffat sig ett stort kontaktnät. I år har han engagerat pianisten Julien Gernay, trumpetaren Romain Leleu och klezmerorkestern Sirba Kvintett.

– Trumpeten har en stark ställning i Frankrike och Romain Leleu räknas till en av världens främsta trumpetare. Hans teknik är bländande med en alldeles egen ton, säger David Lampel, som två gånger tidigare lyckats boka Romain Leleu till Skebobruk.

Övriga deltagande musiker är pianisterna Roland Pöntinen och Peter Jablonski, Lise och Gertrud på sång, cello och piano, Christian Lindberg, trombon samt Jens Lundberg, bandoneon. Förutom Mozarts "Trollflöjten" blir det musik av bland andra Tjajkovskij, Piazolla, Liszt, Chopin och Gershwin.

– Jag försöker få till en bra bredd. Ingen av de sex konserterna ska vara lik någon annan, säger David Lampel.

Han kommer i vanlig ordning att hålla lättsamma "lektioner" mellan varje dags två konserter då han berättar om musiken och kompositörerna. Dessutom pågår två konstutställningar. Amalia Årfelt ställer ut målningar och skulpturer vid orangeriet, och Tomas Lampell ställer ut tavlor i smedjan.

I fjol uttryckte David Lampel viss oro över festivalens ekonomi. Men sedan dess har ett treårigt avtal med Norrtälje kommun tecknats vilket säkrar festivalens fortlevnad fram till och med 2020.