För mer än 20 år sedan lämnade han Sverige för musiklivet i New York, men Tomas Janzon har gjort det till en tradition att varje sommar ge sig ut på turné i svenska kyrkor.

– Det är mitt sommarjobb. Egentligen borde jag väl lämna datorn och instrumenten en vecka och resa till Mallorca, men jag älskar det jag håller på med, säger han.

”Från Bach till jazz” heter hans program, och som namnet antyder rör det sig om en fusion mellan olika genrer. Tomas Janzon är skolad klassisk gitarrist influerad av afroamerikansk rytmik. Han är en av få som som improviserar klassisk gitarr.

– Folk tror att improvisation är helt oförutsägbart, men det är en sanning med modifikation. Improvisation ligger nära komposition, med skillnaden att man är helt hänvisad till nuet och inte kan gå tillbaka och ändra.

Allt på programmet är inte improviserat, Tomas Janzon spelar även Bach från bladet och svenska folktoner. Men den som besöker flera konserter kan räkna med olika upplevelser varje gång. 4 juli spelar han i Västlands kyrka i Tierp och 20 juli i Länna kyrka.