Våra drömmars stad

Kulturhuset stadsteatern

2/11 I år är det 100 år sedan författaren Per Anders Fogelström föddes och därför får hans älskade romansvit om Stockholm nytt liv på scenen. Detta med med skådespelare som Uppsalabekantingarna Vanna Rosenberg och Peter Viitanen. Uppsala stadsteaters bildmedvetne förre chef, Linus Tunström, har regisserat och Ulla Cassius gjort scenografi till en berättelse som baseras på hundrafemtio års historia.

Artikelbild

| Invandrad i USA. En av de svenska innevånarna i dalen Swede Hollow i USA någon gång vid förra sekelskiftet.

Tre ballerinor går in på en bar

Hela baletten, Reginateatern

7/11, 28/11 Hela Baletten är en trikåklädd humorgrupp med rötterna i Uppsalas studentliv. De har låtit tala om sig för tempohöga scenshower och för sin medverkan i Humorhimlen i P3. Med “Tre ballerinor går in på en bar…” återvänder gruppen till Reginateatern, där de under förra säsongen spelade för utsålda hus. Det utlovas sketcher i rosa tyll.

Swede Hollow

Dramaten, Elverket

8/11 Svenskar är korkade, går inte att prata med och luktar illa. I alla fall i svenskgettot i den amerikanska staden St Paul i Minnesota. Om det berättas i Ola Larsmos bok som föreställningen baserar sig på, en skildring som är en räcka människoöden runt förra seklet. Alexander Mörk Eidem har regisserat en ensemble med bland andra Tanja Lorentzon och Peter Engman.

Strindberg - en stand up

Strindbergs intima teater/Uppsala stadsteater

18/11 Elisabeth Wernesjö är skådespelare i Uppsala stadsteaters fasta ensemble. Via nutidsreflektioner och kontaktsökande aktioner skapar hon ett möte med Sveriges största dramatiker, ett möte mellan en ung kvinna och en död man. Hon försöker närma sig det stora geniet, den hyllade giganten August Strindberg genom samtalsämnen hon tror kan engagera dem båda. Föreställningen kommer till Uppsala stadsteater 9/12

Romeo och Julia

Tjajkovskijbaletten, Konserthuset i Uppsala

19/11 Klassisk rysk balett till Pjots Tjajkovskijs vackra musik, just densamma som också Mats Ek använt sig av i sin hyllade helaftonsbalett "Julia och Romeo". Dessa dansare kommer från Alexandrinskijteatern i S:t Petersburg. Berättelsen om de båda älskande i Verona har Shakespeare diktat och få har väl undgått att den är tragisk. Mer romantiskt och tyllsoftat kan det nästan inte bli.