– Det är helt nytt alltihopa, bara höjdarlunchformen är kvar, säger Jacke Sjödin, upphovsmannen bakom showen.

"Höjdarlunch" gavs 2014, även då med artisteri, musik och lunchsoppa i skön förening. Det är samma gängsom framträder även denna gång, pianisten Micke Skoglund, skådespelaren Andreas Nilsson och artisten Helen Sjöholm, samt Jacke Sjödin. Kvartetten ska leverera underhållning under exakt 60 minuters lunchtid, när publiken skedat i sig sin fisksoppa och huggit in på kaffet.

De nya texterna skriver Jacke Sjödin själv. Det är några dagar kvar till premiären när vi talas vid och som den deadlinejagande skribent han är sitter han fortfarande och filar på formuleringar och rim till den nya showen.

Artikelbild

| Konceptfavorit. "Höjdarlunch" var en programidé som gjorde succé på Katalin 2014. Nu kommer en uppföljare, "Höjdarlunch 2" med samma artister men nytt innehåll.

– En fördel är att texterna blir ännu mer aktuella ju närmare framförandet jag skriver dem, säger han.

– Paniken kan inte underskattas som kreativ kraft, fortsätter han och skrattar.

Bland annat har han skrivit en helt ny sång till Helen Sjöholm som handlar om hennes ångermanländska mormor. Micke Skoglund har gjort musiken till den.

– Helen berättade att hon hade mormoderns liv i tankarna när hon studerade in rollen som Kristina, säger Jacke Sjödin.

Just nu har han också fullt upp med fjärde och sista säsongen av kabaréshowen "Gula grodan" på Reginateatern. Han beskriver det köriga i det som en finurlighet, han hoppas kunna använda den dagsaktuella sången som han levererat vid lunch på ena stället också på kvällen på det andra stället. Och han säger att snart är det dags att stoppa "Gula grodan" i en mycket kärleksfullt hanterad malpåse efter det att föreställningen gjort en miniturné till Ångermanland, Jacke Sjödins födelsetrakter. Det blir alltså inga fler omgångar av den. Men kanske en "Gula grodan 2" framöver. Eller kanske ett Hasse och Tage-program till hösten. Han får se.

Konceptet "Höjdarlunch" blev en omedelbar succé och banade också väg för fortsatta samarbeten artisterna emellan. Helen Sjöholm kallade till exempel på de övriga tre när hon skulle ha en konsertserie i Norrköping tillsammans med Norrköpings symfoniorkester.

– Fast vi som sysslar med humor undrade varför hon inte frågade någon av sina sångarkollegor som Peter Jöback eller Tommy Körberg? Men hon menade att de gör ungefär samma saker som hon själv. Med oss blir det lite variation, säger Jacke Sjödin.

– Jag säger som jag sa förra gången om höjdarlunchen. Det kommer att bli ett sceniskt brödfat med allt från småkakor till surdegsbröd. Alltså alla olika typer av underhållning.