Likt en blandning av vetenskapsmän och konstnärer har Mats Bigert och Lars Bergström, ofta klädda i likadana overaller, gjort konstprojekt som har kretsat kring människan, naturen och teknologin. Den retrospektiva utställningen "I stormens öga" som invigdes i höstas på Artipelag visar att många av verken har blivit allt mer aktuella.

Vi har velat uppmärksamma människor på klimatet på en massa sätt, bland annat genom att skapa extrema miljöer där man kan uppleva klimat själv, säger Mats Bigert.

En sådan miljö är verket "Solar egg" som nu inkluderas i utställningen, likt "en äggformad prick över i:et" med Bigerts egna ord.

Artikelbild

| "Räddningsfilt för Kebnekaise" från 2016. Pressbild.

Mötesplatser

"Solar egg" är en bastu tillverkad i guldfärgad rostfri spegelplåt, ursprungligen skapad för Riksbyggen i Kiruna, för att uppmärksamma stadens flytt på grund av utvinningen av järnmalm. Ägget har turnerat till Paris, innan det nu placeras ut i skärgården vid Artipelag, och på så vis förlänger utställningen ut i naturen.

Vi har en stormkammare från 1994 med och det här kanske är en ännu mer extrem version, där man måste klä av sig för att uppleva konstverket i sin helhet, säger Mats Bigert.

I tider då folk allt mer tittar på mobilerna i stället för att samtala funderar han på om konsten kanske spelar en viktigare roll för att skapa mötesplatser, där människor kan diskutera framtida ödesfrågor. Bastun har för honom varit ett sådant ställe, ända sedan barnsben.

Artikelbild

| En noshörning korroderar i verket "Steam chamber" från 1994. Visas nu på "I stormens öga". Pressbild.

I bastusituationer skalas människor av sina personliga identiteter lite. Man är naken och en form av diskussion uppstår, som vid en busstation där man först pratar om vädret lite trevande.

Absurd humor

Artikelbild

| Mats Bigert och Lars Bergström framför konstverket "Morgondagens väder" på Stockholms Centralstation. Arkivbild.

Det är med en absurd, lekfull humor som konstnärsduon tar sig an de abstrakta teorierna om jordsystemet. På så vis hoppas Mats Bigert kunna väcka uppmärksamhet och nya tankar. Själv känner han mest för duons undersökningar av så kallad "geoengineering", ingenjörskonst med syfte att påverka klimatet.

Att suga ut koldioxiden ur atmosfären är till exempel en radikal metod som man pratar om nu. Om vi ska klara oss måste vi skapa någon form av gigantiska dammsugare – säger man det ser ju människor en bild framför sig. Som konstnärer jobbar vi med sådant visualiserande varje dag.