Stora smaker på liten yta

Krogpatrullen trivs ånyo på lilla cityrestaurangen 60 kvadrat.

2 april 2017 05:00

Den lilla restaurangen i Bredgränd har åkt kvalitetsmässig berg- och dalbana genom åren. Men nu är det ordning, reda och idel mellanrätter som är framgångsreceptet. Nakna glödlampor, råa väggar och ruggat trä: den industri-chica miljön är däremot densamma, och inget ont i det. Det är trångt och mysigt och ger en rustik stadskrogskänsla.

Nyhetsuppdateringar i mobilen? Ladda ner vår app!

Menyn utgår alltså från det på senare tid så populära upplägget med mellanrätter. Här uppdelat i en ordinarie meny samt en vegetarisk och något så exotiskt som en vegansk meny, alla trerätters. Krogpatrullen har valt fritt bland rätterna och kan konstatera att det är spännande med en krog som tar vegansk mat på allvar snarare än behandlar den som ett exotiskt undantag. Till exempel är den bakade rotsellerin (119 kr) med senapsfrö, citronlök, vattenkrasse och örtolja fin. Rotsellerin har perfekt tuggmotstånd och funkar väl ihop med senapsfröna. Smakerna är fina, men trots liten portion blir det ändå lite enahanda i längden. Betor (125 kr) finns i lite olika upplägg till de olika menyerna. Gul- och rödbetorna har även de mycket bra stuns och trivs ypperligt tillsammans med morötter och en len jordärtskockskräm.

KROGPATRULLEN: Så bra lyckas Dryck & Mat

Det ska sägas att menyn är föränderlig, nyligen kom ett vildandsbröst inflygande på menyn (139 kr), fint stekt och i sällskap med en lite överdriven mängd sesamfrön och en rejält syrlig rotselleripuré. Handskuren oxtartar med bland annat friterad purjolök är nog den bästa rätten de gånger patrullen varit på besök. Och det är bara att hoppas att den är kvar ett tag till. Köttet är skuret i bitar som är härliga i både smak och konsistens. Den friterade löken är ett perfekt tillbehör. Liksom övriga rätter är tartaren dessutom vackert upplagd.

Den ensamma fiskrätten är helt okej, en fint tillagad torskrygg (135 kr) med blomkålskräm plus krispig grönkål. Rätten hade dock nått ännu högre höjder med lite mer syra (citron) och salt.

På sötsidan övertygar inte 60 kvadrat lika mycket. Deras cheesecake (85 kr) har en spännande besk gelé gjord på Upsala tonic, men är lite trist i övrigt. Den andra desserten, chokladtarte med lakritsgrädde (89 kr) är en klar besvikelse. Har man så höga ambitioner som 60 kvadrat och bara två enkla efterrätter borde dessa vara gjorda med mer omsorg.

Helhetsintrycket är emellertid klart positivt. 60 kvadrat är värt ett besök. Servicen är vänlig, miljön funktionell och i samklang med matkonceptet. Det är alltid roligt att uppleva stora smaker på liten yta.

KROGPATRULLEN: Prisvärt belgiskt på Bierhuis

<p>Krogrecension</p>

60 kvadrat

 

Adress: Bredgränd 4

Telefonnummer: 070-8935750

Hemsida: www.60kvadrat.com

Passar för: Kompisgäng, par, hipsters, foodies, veganer.

Kök: Mycket vegetariskt, säsongsbetonat.

Prisnivå: Trerättersmenyer från 319 kr. Mellanrätter 119–139 kr. Efterrätter 85 resp 89 kr.

Prisvärt: Skapligt. Bra mat utan tvekan. Alla blir dock inte mätta på tre rätter.

Övrigt: Unikt med vegansk trerättersmeny. Lite trist vinutbud, här finns utrymme för förbättring.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Krogpatrullen