Otydligt men prisvärt på kinakrog

Fugu har blivit Zai, och bjuder på spännande kinesiska nyheter. Krogpatrullen hoppas nu på ett tydligare koncept.

30 april 2017 05:00

Restaurang Fugu var en doldis på Drottninggatan i centrala Uppsala. Namnet var förvisso intressant, men det serverades vad vi vet aldrig någon fugu där – den japanska fiskdelikatessen som är dödligt giftig om allt inte görs på rätt sätt. Men nyligen har det börjat hända saker. Plötsligt hette stället Zai och antog en tydlig kinesisk inriktning, i alla fall om man tittade till hemsidan och fick syn på den nya menyn. De gånger patrullen varit där har personalen emellertid erbjudit den gamla Fugumenyn, men samtidigt tagit beställningar på nya menyn. Det vill säga om man som gäst vetat om dess existens, personalen har inte självmant upplyst om den. Snurrigt. Och synd! För de nya inslagen är riktigt trevliga.

Miljön är sig lik, en inte helt angenäm beigeaprikos färgton dominerar och båsen är knappast jättemysiga. Det enda nya inslaget – ett koppel maträttsbilder på ena långsidan – piggar i alla fall upp.

Nog med petigheter, hur står det till med det viktigaste – smakerna? Jodå, den nya inriktningen på Zai har god potential och det är bara att hoppas att gästerna hittar till den nya menyn och inte automatiskt kastar sig över buffén, som alltjämt tar upp huvuddelen av lokalen.

Wontonsoppan är en bra förrätt. Mild i smaken, nästan blaskig, men de kycklingfyllda knytena som badar bland svamp och grönsaker är goda. De handgjorda vietnamesiska vårrullarna, som kan fås fyllda med lax, kyckling eller jätteräkor, får bara knappt godkänt då det är för mycket annat än utlovat i rullarna (till exempel isbergssallad). Men det är väldigt mycket mat för pengarna (59 kronor). Patrullen har även beställt förrätt från den ”gamla” menyn som lever kvar sen Fugu, men de dumplings med fläsk som finns där serveras hårt uppstekta och bör undvikas.

Det är bland huvudrätterna som det verkligen börjat bli intressant. Zais Kungpao med kyckling, grönsaker och jordnötter är gjord efter konstens alla regler. Rikligt med pirr på tungan av sichuanpeppar och generöst med torkad sichuanchili. Ett riktigt fynd för ynka 119 kronor. Som vanligt med mer autentisk kinesisk mat är det smart att beställa varsin rätt och sedan dela. Portionerna är stora och kan bli lite enahanda att sluka på egen hand. En liknande rätt finns/fanns även i den utgående menyn: wokad kyckling med svartpepparsås och grönsaker som också är riktigt smaklig och till ett ännu lägre pris, 95 kronor.

Huvudrätten långkokt sidfläsk är både smarrig och rolig. Här får man in en hel hög med sötkladdiga bitar fläsk på en mönstrad tallrik med en gullig rad gurkskivor som dekoration runtom. Det är milt, sött och smakar riktigt gott.

Tidigare var det buffén som var i odiskutabelt fokus. Och säkert alltjämt, då den är prisvärd. Salladsbordet är inte jättekul utöver en fint syrlig glasnudelsallad, och sushiavdelningen ÄR tämligen pliktskyldig. Men sedan finns det bland annat friterad anka och en skaldjurswok utöver de vanligare bufféinslagen att stilla hungern med. Till avslutning finns bufféklassikern glass och konserverad frukt.

Till avslutning kan man strunta i de gamla säkra korten som friterad banan. Den modige får däremot en kul upplevelse av de klibbiga kinesiska risbollarna med fyllning av jordnötter eller sesam. Sesamfyllningen är ljuvlig söt och bollarnas serveras som en soppa i varmt vatten. Gott om man klarar den ovanliga konsistensen.

Zai är som sagt en krog under förvandling och det är bara att hoppas att koncept och servicenivå mognar med tiden. För att få gästen att känna sig helt välkommen är det önskvärt att man presenterar sitt koncept mycket tydligare. Men under tiden finns det spännande rätter till mycket trevliga priser att njuta av.

<p>Krogrecension</p>

Zai

TOTALBETYG: 10

Mat: 6 av 10

Miljö: 2 av 5

Service: 2 av 5

Adress: Drottninggatan 5

Telefonnummer: 018- 406 11 57

Hemsida: www.restaurangzai.se

Passar för: Prismedvetna som gillar asiatisk mat.

Kök: Asiatiskt. Mycket kinesiskt.

Prisnivå: À la carte: tre rätter utan dryck exempelpris, 250 kr. Dim sum-rätter 45–65 kr, meny för 225 kr. Buffé 129 kr.

Prisvärt: Mycket. Några rätter känns som att de rentav är ”för billiga”.

Övrigt: Det är synd att gäster under en tid mer eller mindre omedvetet fått stå ut med ett slags prövoperiod. Lite mer ordning och reda på menyer och information kan man allt önska.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Krogpatrullen