I går offentliggjordes Guldkajans vinnare för år 2016. Krogägarna är rörande överens om att vimlet på Uppsalas gator har ökat.

– Det är trevligt att Sirius gick upp. Det syns på antalet människor vid stationen och vi får fler besökare utifrån.

Det säger Martin Andersson, koncernkökschef för Svenssons Krogar. I koncernen ingår Frenchi och Jay Fu´s. Frenchi vann både kategorierna Årets lunchställe och Årets uteservering. Jay Fu's fick utmärkelsen Läsarnas favoritkrog, efter att ha vunnit omröstningen på unt.se.

Artikelbild

| Rafael Löfstedt.

Konkurrensen krogarna emellan är något som gynnar alla, det är samtliga Guldkajanvinnare eniga om. Det gynnar Uppsalas krogliv på flera sätt anser Rafael Löfstedt, delägare i de båda Guldkajanvinnarna Villa Anna (Årets krog) och La Parilla (Årets bar).

– Maten har utvecklats extremt under de senaste tio åren. Nu ser vi en ny positiv trend även på barsidan. Det har kommit många fler som satsar på dryck och det höjer nivån i hela stan, säger han.

Markus Arkevid, köksmästare och delägare i Villa Anna vill se mer specialiserad mat på Uppsalas krogar.

– Vi behöver mer variation på olika länders mat, både i serveringssätt och i själva maten. Vi behöver djupdyka i ett lands specialiteter inte i en hel världsdel, säger han.

Artikelbild

| Martin Andersson.

Johanna Norrestam, delägare i Hava, som fick Guldkajan för Årets nykomling var faktiskt med och startade Jay Fu´s för åtta år sedan, och hon lämnade en post som vice vd inom Svenssons Krogar för att starta eget. Hon tycker att hon ser mer och mer folk ute på gatorna. Även på vardagarna.

– Uppsala har utvecklats som krogstad de senaste åren. Det kommer nytt folk till stan och det finns en anledning för folk att gå från ena stället till det andra. Vi har också nya idéer på gång, men det kan jag inte gå in på här, säger hon och skrattar.