Helt enkelt genomtrevligt!

Dryck & Mat är en given kulinarisk hållplats och befäster sin ställning i Kroguppsalas toppskikt.

21 december 2018 12:00

Nu har det gått några år sedan Dryck fick en större lokal och utvidgade sitt koncept. Man kan möjligen bli lite nostalgisk och se tillbaka på deras år som uppfinningsrik minikrog med värme, men Dryck & Mat är en bredare upplevelse på alla sätt och vis. Miljön i stationshuset är både luftig och ombonad och det goda omhändertagandet av gästerna startar innan man ens har hunnit hänga av sig ytterkläderna. Atmosfären är matnördig och spirituell, men utan att kännas exkluderande, och som alltid med drycken i fokus – ibland är valen inte så värst insmickrande, men allt som oftast spännande.

Den som slår på stort tar förstås stora Dryck & Mat-menyn, men det finns en mindre variant med tre rätter. Därtill en à la carte-meny. Från den gör man rätt i att prova björkrökt potatis med brynt lök-consommé, potatiskräm och tryffel. Den rökta potatisen är välbalanserad och tar inte över rätten. Till detta mer potatis: friterad och i krämform ackompanjerad av pigg libbsticka. Över detta en drös riven hösttryffel och mild umami-fyllig buljong smaksatt med björksirap. Med andra ord har även vegetarianer något att hämta på Dryck & Mat.

Köttälskare går säkert direkt på råbiffen på älg. Rätten är vackert symmetriskt presenterad. Köttet är ljuvligt, som äta ett fluffigt moln, med en mild viltsmak. Den inlagda svampen och rödbetskrämen är fina tillbehör, men trots den blygsamma mängden tar smakerna lätt över och rätten blir som bäst när man knuffar dem lite åt sidan.

Kummel med dillchips, lörjrom och citron är en fullträff. Den mjälla fisken kommer in med musselsås, potatis och lättkokta rotsaker toppat med tunna, tunna knapriga dillchips och löjrom. Rätten med ankbröst, spetskåldolme med shiitake, anklever och gulbeta ser nästan lite konventionell ut, men i anspråkslös spetskålbeklädnad på tallrikens mitt finns rättens stora utropstecken: svamp, anka och anklever i en underbart smakrik kombination. Mycket elegant.

Särskilt spännande från menypaketen den senaste tiden har en välbakad marulk med svedd yta varit. Serverad med bland annat en skummig sås som fått en slev messmör i sig, supersmörig potatispuré och grovhackad mandel som gett välbehövlig krunch. Ett vin från Serbien till kvalade dock in som betydligt mer intressant än vällustigt att inta. Inte fullt lika klockren har en dovhjort med bland annat salmbärssås varit, perfekt tillagad men möjligen en lite för trygg rätt som kommit i sällskap med ett ypperligt portugisiskt vin från Douro.

Stående inslag på efterrättsmenyn är “uppstekta pannkakor” som denna gång serveras med aprikoskompott och hasselnötsparfait. En redig efterrätt med smörsmakande pannkakor, rejält syrlig kompott och len parfait. Känns hemtrevligt och gammeldags. Den som är lite mätt vid ankomsten till desserterna gör gott i att trycka i sig en kula härlig mockaglass, subtil i smaken och mjuk och luftigt vispad i konsistensen. En perfekt liten avslutning. En fullträff från paketmenyerna har varit en himmelsk kolapudding vars tyngd slipades ned av en len kokos- och yoghurtsorbet för att nå en totalupplevelse som framkallade idel suckar av vällust.

Dryck & Mat är helt enkelt en genomtrevlig upplevelse, och har något för alla. Speciella önskemål tas om hand på bästa vis och servicen känns rakt igenom genuin och inspirerande.

Dryck & Mat

TOTALBETYG: 18 av 20

Mat: 9

Miljö: 4

Service: 5

Adress: Olof Palmes plats 2.

Telefon: 018-703 123 556

Hemsida: www.dryckochmat.se

Kök: Säsongsbaserat.

Passar för: Alla mat- och dryckglada människor. Mysig miljö som funkar såväl för par som representation, eller bara kompishäng.

Prisnivå: Stora menyn, fem rätter, 1 480 kr inkl dryck. Lilla menyn, tre rätter, 980 kr med dryck. Exempelpris tre rätter från à la carte menyn: 600 kr.

Prisvärt: Ja. Den stora Dryck & mat-menyn går loss på en rejäl slant, men det finns en mindre meny samt en à la carte med skaplig prisvariation. Kvaliteten är så pass hög att prisnivån är rimlig till vad man får.

Övrigt: Värt att notera är att menypaketen uppdateras flera gånger i veckan medan à la carte-menyn är mer beständig och innehåller andra rätter. Bästa borden? De som är av "chefs table"-karaktär precis vid köket.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Krogpatrullen