STCC-dröm blev verklighet

MOTOR. 13 år gammal fick Robin Appelqvist följa med sin pappa på en STCC-tävling. På söndag, fem år senare, finns han själv på startlinjen och möter Sveriges bästa förare.
- Det känns helt overkligt, det här är en dröm som går i uppfyllelse, säger han.

23 april 2010 23:02

I sin röda Alfa Romeo ska 18-årige Robin Appelqvist från Knivsta på söndag möta etablerade förare som Janne "Flash" Nilsson och Fredrik Ekblom på danska Jyllandsring. Men trots att han är yngst av alla och har mindre erfarenhet räds han inte den tuffa konkurrensen.
- Äh, man måste ju visa dom gamla gubbarna vem som bestämmer, säger han och skrattar.

Just nu läser
Robin Appelqvist sista året på Riksidrottsgymnasiet i Mjölby. För ett par år sen bytte han från gokart till JTCC där talanger kan utvecklas och mogna för att kunna köra den så kallade kungaklassen; STCC. Steget upp i högsta klassen innebär betydligt tuffare konkurrens men även helt andra bilar med mer under huven.
- Jag har gått från 150 hästkrafter till 290 så det är förstås mycket mer tryck i bilen nu, men jag tror att det passar mig bra, säger han.

Motorintresset kommer från
pappa och farfar som båda har jobbat med bilar. När sen pappa började jobba med Alfa Romeo och Robin fick följa med på en STCC-tävling var han såld. Idolen blev Mattias Andersson som kör för samma märke och på söndag möts dom för första gången.
- Det blir jättehäftigt att möta honom som jag har följt så länge, det hade jag aldrig trott att jag skulle få göra, säger han.

Det är ingen tvekan
om att Robin Appelqvist är taggad inför helgen. Målet med säsongen är att se och lära men även att ta några pallplatser i privatcupen där teamen med lite mindre budget än de största tävlar. På sikt hoppas han kunna konkurrera med de allra bästa i Sverige innan det stora slutmålet kan uppnås.
- VM-serien finns i bakhuvudet, det är självklart. Men det är långt kvar dit än, säger Robin Appelqvist.

FAKTA

Namn: Robin Appelqvist
Ålder: 18 år
Gör: Går sista året på Riksidrottsgymnasiet i Mjölby
Intressen: Racing, triathlon och simning
Kör: Alfa Romeo 156
Aktuell: Debuterar i STCC på söndag

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Niklas Andersson