Branden vid Aga under kontroll

Branden efter explosionen på Aga i Knivsta uppges nu vara under kontroll. Räddningstjänsten har kunnat börja släcka den och avspärrningarna minskas nu. Två män skadades lindrigt i explosionen.

6 augusti 2012 19:38

Strax efter 19-tiden på måndagen kunde räddningstjänsten närma sig Agas anläggning i Knivsta.

- Branden verkar vara under kontroll. Det brinner fortfarande men vi kan minska avspärrningarna till 300 meter. Det finns fortfarande risk för explosion men den är betydligt mindre än tidigare under eftermiddagen, säger Mari Olsén, brandingenjör på Södertörns räddningstjänst till unt.se.

Det finns fortfarande gasflaskor kvar på anläggningen, men de ska vara tomma. Räddningstjänsten har därför kunnat börja släcka branden och personal ska vara kvar på platsen till tisdag förmiddag.

- Vi låter de boende som har evakurats återvända hem nu. Det är bara industriområdet som är fortsatt avspärrat, säger Mari Olsén.

Några av de som fick ta sig till uppsamlingsplatsen som Knivsta kommun ordnat vid Sankta Maria Alsike var Jonna och David Stockman med barnen Hugo Nätterlund Book och Ellen Nätterlund Book.

Hugo Nätterlund Book berättar lugnt och sakligt om händelsen, när Agas anläggning exploderade och brann.

– Det luktade jättestarkt som när man har grillat korv och de har blivit brända, förklarar han.

Du var inte rädd?

– Nej, men man kände väldigt starkt hur det luktade.

Det var strax innan två på måndagseftermiddagen som en explosion startade en brand på Agas anläggning i Knivsta. Under hela kvällen har ett område på 1000 meter varit avspärrat vilket har inneburit att Alsikebor fått evakuerats och inte kunnat ta sig hem.

Enligt de första uppgifterna från Polisen skulle tre personer ha skadats, varav en allvarligt, en lindrigt och en chockskadad men 19-tiden på kvällen uppgav Akademiska sjukhuset att det rörde sig om två lindrigt skadade.

Två män, en 39-åring och en 53-åring, vårdas för lindrigare brännskador.

Polisen kommer att genomföra en teknisk undersökning under tisdagen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!