Satsa på framtiden i Gottsunda

23 juni 2019 06:30

Sverige, mitt fosterland, vad händer? Välfärden har blivit ”våldfärden”. Att läsa nyheterna är som att läsa den mörkaste boken från en fantasivärld. Gottsunda, där jag i tre år var bosatt tidigt på 80-talet, var då ett grönt relativt lugnt samhälle. Visst fanns den en och annan missbrukare som hängde i centrum, lite cannabis, kvarlevor från 60-talet men inte mycket mer än så.

Idag går jag genom samma förort med min dotter. Skjutningar, misshandel, bilbränder, rån, har blivit vardagshändelser. Jag får förklara droganvändning, gängkultur och våld för henne. Hon är 10 år och ska inte behöva kunna sådant, men jag ”måste” berätta och lära henne det. Jag ber henne att ha sin telefon med och hon svarar: ”mamma, händer det något, hinner jag ändå inte ringa”. Så sant hon har.

Jag kanske är cynisk och lite bitter med en för stor tro på mänskligheten men något måste göras! Räddningstjänst som blir attackerade, den krigande flyktingen som förväntas bo granne med mannen från landet han låg i krig med. Fördomar, rädsla och oro dagligen.

Vem vill bo i höghus från 60-70 talet med flagnande färg, äckliga trapphus och ruskigt dåligt rykte? Granne med sin fiende och i vad vi på nyheterna får höra: ”ett högriskområde”? Jag ser på vår promenad övergivna lekparker, rädda människor men också en förort som skulle kunna vara en trygg plats för alla. Ett samhälle med parker, små skogsdungar, områden som skulle kunna blomstra.

Det finns kapacitet, det finns moral, det finns människor! Det finns soliga dagar där en underbar atmosfär finns: alla är ute, barnen plaskar i vattnet på Gottsunda torg och föräldrar ser glatt och älskande på. Varför inte ta lärdom från hur man har agerat i Malmö med Allaktivitetshus? Starta en positiv trend som sakta sakta kan få oss i Sverige att tro och hoppas på Gottsunda igen? Jag är villig att våga, stå först fram i ledet för jag tror på människan, viljan, framtiden samt lusten till att vara trygga där vi bor. Att vara vänner och goda samhällsmedborgare är allas önskan.

Jag vill att min dotter ska kunna se förändring, förädling och att ”tro kan försätta berg”. Nattvandrare, poliser, soc, skola och Allaktivitetshus måste finnas tillgängliga i denna stadsdel. Tomma lokaler i centrum gynnar ingen. Vi måste börja nu, imorgon är det kanske för sent. Så, till alla politiker och medborgare i Sverige: satsa stort och satsa nu! Satsa på ett Gottsunda i framtiden! Där mänsklighet, trygghet, gemenskap och stabilitet ska stå i fokus, oavsett vem du är eller var du kommer från. Alla har rätt till ett tryggt bostadsområde och jag tror att det finns fler än jag som vill se en förändring! Tack för att Du läste.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johanna Hedqvist