Portohöjningen drabbar skrivandet

Skolan bör lära elever att skriva och läsa skrivstil, skriver Marianne Fohlström.

Skolan bör lära elever att skriva och läsa skrivstil, skriver Marianne Fohlström.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Insändare2019-10-20 06:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med PostNords portohöjning kommer det att bli ännu färre brevskrivare

Förr hade Posten en slogan: Ett brev betyder så mycket. Det var då det. Men ett brev kan betyda så mycket, både för den som skrev det och för den som blir mottagaren. I ett brev kan man skriva ned sina tankar och förmedla både glädje och sorg och kärlek på ett sätt som man aldrig kan göra på telefon eller med ett sms. Nu håller svenska språket på att utarmas, då skolan inte längre har en ordentlig svenskundervisning. 

De flesta lärare bryr sig inte längre om att rätta stavfel eller satsfel i barnens skrivningar, då det mesta skrivs ut på läsplatta eller i datorn. Barn kan inte längre läsa skrivstil, eftersom de aldrig har tränats att skriva text med skrivstil. En god vän till mig berättade, att hon skickat ett gratulationskort till ett barnbarn på skidgymnasiet och han kunde inte läsa det. De var tre kompisar som hjälptes åt att "tyda" det. 

Nu är det hög tid för Skolverket att införa ett åliggande på skolan att lära eleverna hur man skriver och läser text med en skrivstil där man binder ihop orden. Alla måste väl i alla fall kunna underteckna handlingar med sitt namn i skrivstil.