Nu måste vi lära av misstagen

Att vi saknar sjukvårdsmaterial är inte acceptabelt, skriver Erik Weiman och Malin Sjöberg Högrell.

Att vi saknar sjukvårdsmaterial är inte acceptabelt, skriver Erik Weiman och Malin Sjöberg Högrell.

Foto: Erik Nylander/TT

Insändare2019-10-18 20:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare om materialkrisen

Vi från politiken beklagar djupt den materialkris som Region Uppsala befinner sig i efter att ha bytt distributör den 1 oktober. Som ytterst ansvariga frågar vi oss själva, vad kunde vi ha gjort annorlunda för att undvika den här krisen.

Att vi saknar material, allt från katetrar, suturer, slangar och sterilt material till toapapper är inte acceptabelt. Och att vi har behövt ställa in planerade operationer ser vi politiker mycket allvarligt på.

Just nu pågår ett intensivt arbete med att säkerställa att alla produkter som behövs för att bedriva verksamheten verkligen finns på plats. Tyvärr har vi hamnat i ett sådant allvarligt läge att vi inte kan säga när alla avdelningar kan vara i full drift igen. Vi får löpande nya uppdateringar om datum när det ska vara löst, men datumet ändras hela tiden. Det är allvarligt.

Vi behöver vi gå till botten med vad som gick fel, vad kan vi lära av oss av det och hur vi undviker att det sker igen. Därför har vi beslutat om att starta en utredning för att lägga fakta på bordet. I det ingår att granska hur upphandlingen gått till och hur sjukvårdens beredskap kan säkerställas nu och i framtiden. En ordentlig konsekvensanalys måste också göras.

Modellen som regionen har haft är att nytt material kommer på en daglig basis. Det fungerar bra förutsett att hela logistikkedjan rullar på felfritt, utan avbrott.

I samband med byte av distributör av förbrukningsartiklar så räckte inte de mindre förråd som fanns på avdelningarna på långa vägar till för att täcka upp behovet.

Vi ska nu också bygga upp ett beredskapslager som ska innehålla tillräcklig utrustning för att förhindra att en liknande situation uppstår i framtiden.

Ingen ska behöva oroas över om sjukvården klarar sitt uppdrag. Det minsta vi kan göra är att se till så att vi aldrig mer behöver ställa in vård för att leveranserna av slangar, provtagningsrör och handskar med mera inte har fungerat.