Insändare Järnvägen gick förbi Gamla Uppsala station under ett och ett halvt sekel och var ett älskat landmärke bland bygdens invånare och fascinerade barn och besökande turister. Trots önskemål att bevara delar så revs hela järnvägen med de färgglada bommarna bort för två år sen på uppdrag av Uppsala kommun. För nån månad sedan rev man även bort stationsskylten som stolt förklarade att platsen heter Gamla Uppsala. Ingen vet vart skylten tagit vägen men den kan ha rönt samma öde som den andra stationsskylten skulle rönt om inte bygdens invånare hade lyckats att släpa bort den utom räckhåll för skrotnickes kranbil. Kommunen lovade då att restaurera skylten men har istället lämnat den vid vägkanten i ett halvt decennium för att rosta bort av vägsaltet.

Nu stundar en ny turistsäsong. Vi som bor i Gamla Uppsala minns med förskräckelse förra sommaren, då turisterna kröp runt på marken för att riva fram skyltarna med information, som samlats ihop från hela Fornminnesområdet och slängts i en enda hög utanför sockenmuseet sista arbetsdagen innan semestern. För att förvärra de besökandes situation var kommunens toalett trasig och låst. Det var den även sommaren 2017! Säsongen 2019 har inletts med att toaletten återigen är trasig. Är det så Uppsala ska välkomna turisterna?

Gamla Uppsala Hembygdsförening arbetar ideellt för att bevara vårt kulturarv såsom värdar på sockenmuseet, ordna firande sista april, på nationaldagen, slåtterdagen mm. Det förvånar oss därför mycket att arbetena på Groaplan inte planerats i samförstånd med Hembygdsföreningen och andra föreningar. I så fall hade aspekter rörande kulturarv och miljövård kunnat lyftas, t ex en miljövänlig dagvattenhantering för att säkra Uppsalas grundvattenmagasin.

Förra året stod en anställd besöksvärd med en vimpel vid Kungshögarna. Eftersom det tydligen finns pengar till att anställa folk på uppgifter som kanske inte behövs så kommer här ett innovativt förslag: anställ toalettvärdar till fornminnesområdet! Vi är många från tågluffartiden som minns de välstädade och fungerande toaletterna på järnvägsstationerna söderut, där en kraftig madam vänligt men bestämt tillrättavisade besökare som saknade vanlig hyfs.

Vore det inte bättre att istället för jobb på kommunprojekt som förstör vårt kulturarv se till att folk istället får betalt för hederliga jobb som fastighetsskötare/rörmokare/toalettstädare! Samt verkställa den sedan mer än två decennier planerade gång- och cykelvägen längs Ärnavägen!