Insändare Sverige ligger i täten när det gäller övergång till det kontantlösa samhället. Det kanske till och med är så att vi har lite för bråttom och inte tar hänsyn till de som drabbas. I övergången till det kontantlösa samhället finns det en vinnare, bankerna, och ett antal förlorare. Till de senare hör gruppen ideella föreningar.

Om vi håller oss till pensionärsföreningar så pratar vi oftast om små summor. I vår egen förening har vi lotterier där varje lott kostar 5 kronor. Om vi nu blir tvungna att gå över till Swish får vi betala c:a 2,50/transaktion om man räknar in fasta avgiften.

Om varje pensionär köper 4 lotter i snitt i skall vi nu betala 12,5 procent av intäkterna till banken! Likadant om man tar betalt för kaffe och bröd vid mötena, då priset brukar ligga på 20 – 40 kronor. Då tar banken 6,25–12,5 procent. Hutlöst!

Bankerna har ju redan tjänat på att slippa hantera kontanter. Och sedan har de mage att lägga på extra kostnader på oss som tvingas in (av bankerna) i ett system där det inte finns några andra alternativ än att betala denna ”straffskatt”. Nej, ta bort transaktionskostnaderna i Swish för ideella föreningar!