160 orter väntar på Hebycirkusen

Är du trött på jobbet och vantrivs med det inrutade livet? Så var det för Lars-Åke och Karin Jonsson från Sysslebäck i norra Värmland och för dem blev lösningen att köpa Hebybaserade Cirkus Wictoria.

29 mars 2012 18:49

Hebys säkraste vårtecken är premiärföreställningen som i år äger rum på fredag kväll. Sedan några dagar står det stora tältet och alla vagnarna uppställda på grusplanen vid Storgatan.

Paret Jonsson berättar att förre ägaren, framlidne Åke Skogh, kontaktade dem för fyra år sedan och frågade om de ville överta verksamheten.
– Vi var gamla bekanta och han visste att jag och Karin var intresserade. Han kände sig gammal och trött, men följde ändå med på vår första turné 2009. På hösten det året gick han bort, 81 år gammal.

Nu är det alltså fjärde säsongen som de leder karavanen på vägarna mellan Skara i söder och Sorsele i norr. Sammanlagt 160 orter skall besökas. Det stora arbetet, säger de, sker på vintern då artisterna och cirkusarbetarna skall bokas, deras visum ordnas fram liksom alla lokala tillstånd att få stanna för att ge föreställningen. Byråkratin är ibland mycket motspänstig.

Ändå, säger de, har de aldrig haft det så bra som nu:
– Man måste våga göra något nytt när man inte trivs med att vara undersköterska och byggnadsarbetare som vi var i många år. De flesta är nog rädda för risktagandet och hänger därför kvar vid fast anställning och trygg ekonomi fast man vantrivs. Men man lever bara en gång. Cirkuslivet är inte oproblematiskt, men ett äventyr, säger Karin Jonsson.

Just nu arbetar 50 personer på att förbereda premiären på fredag. I höst skall alla fordon och materiel ses över i lokalerna i Heby.
– På vintern bor vi i Sysslebäck och det är alltså då som det riktigt tunga arbetet görs. Själva turnén är bara rolig. Jag är konferencier, Karin sitter i biljettvagnen. Personalen som ställer allting i ordning på varje ny plats är erfarna och kunniga. Bland dem finns elektriker, mekaniker och VA-tekniker.

Artisterna är från Tjeckien, Ryssland, Finland, Polen och Ukraina. Varje förmiddag den här veckan repeteras det två timmar långa programmet. Förutom de enskilda numren måste musiken, ljussättningen och den övriga tekniken koordineras. Clownen Pekka Cräutlein och hans fru Maria, alias professor Bluffo & Maria från Ingå i Finland medverkar i flera nummer.
– Jag skulle vilja tala med massmedia om hur verkligheten ser ut genom en clowns ögon, men frågan är om det finns tid för det, säger Pekka Cräutlein.

Efter premiären i Heby kommer Cirkus Wictoria närmast till Björklinge och till Uppsala under det kommande veckoslutet.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hans Lundgren