Andas rätt och må bättre

De flesta av oss andas sämre än vi tror. Dålig andning är en energitjuv, medan medveten andning gör dig både piggare och starkare. Lär dig att andas rätt under både vila och träning.

14 mars 2013 10:00

Vi stressar på i livet för att hinna med allt som får oss att må bra: nyttig mat, stimulerande upplevelser och stärkande träning. Men få tänker på det vi gör hela tiden och som påverkar vår hälsa mer än vi tror: andningen.

De flesta av oss andas faktiskt ineffektivt, menar instruktören Anders Olsson, som har utvecklat metoden medveten andning.
– Väldigt få har en optimal andning i vardagen. Alla kan ju göra det, men få tänker på hur, säger han.

En dålig andning med snabba och ytliga andetag, där axlarna och den övre delen av bröstkorgen rör sig, är en riktig energitjuv, menar Anders Olsson.
– När andningen är ineffektiv lägger kroppen mer energi på den än vad som behövs. Eftersom syresättningen har högst prioritet blir det mindre energi över till exempelvis immunförsvaret och musklerna i kroppen, säger han.

Har man däremot en bra andning, med djupa, regelbundna andetag in och ut genom näsan så att magen rör sig, kommer man att få mer energi, sova bättre och känna sig mindre stressad.

Vi andas omkring 25 000 gånger varje dag, och andas man inte rätt är man aldrig helt lugn och avslappnad, menar Anders Olsson. Genom att påminna sig själv några gånger om dagen om att göra på rätt sätt kan vi få ut mycket mer av andningen.
– Ställ klockan några gånger om dagen och reflektera över din andning, så kommer det gå av sig själv så småningom.

Många tror att problemet ofta sitter i inandningen, att man inte tar tillräckligt djupa andetag. Men knepet är egentligen att andas ut ordentligt.
– Utandningen är kopplad till avslappning. Om man förlänger utandningen blir inandningen automatiskt djupare. Ta tre förlängda utandningar, där du mjukt och försiktigt pressar ut luften genom att spänna magen och dra ihop stämbanden, så blir du mer närvarande här och nu och kommer ned i varv, säger Anders Olsson.

 

Tips

Så andas du rätt:

Genom näsan. I näsan värms, fuktas och rensas luften från bakterier. Munandning ger en kall, torr, rå luft full av bakterier. Utflödet av vatten är 40 procent större vid munandning jämfört med näsandning.

Djupt. Andningen ska nå djupt ned i magen så att luften hamnar i nedre delen av lungorna.

Långsamt. Många andas för snabbt – det optimala är sex till tolv andetag per minut i vila.

Regelbundet och tyst. När vi suckar, stånkar, hostar och harklar oss tar vi samtidigt ett andetag. Det är oregelbundet och ineffektiv och tar mer av kroppens resurser än nödvändigt.

Med rätt hållning. Sänk axlarna, var rak i ryggen och låt nedre delen av bröstkorgen expandera utåt och i sidled under andningen.

Källa: Medvetenandning.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Bratt / TT Spektra