Uppsalahem stödjer Mötesplats Gottsunda

ANNONS. När mediebilden av Gottsunda beskrev ett område som bestod av kriminalitet och bilbränder beslöt sig Uppsalahem för att något måste göras. De tog initiativet att skapa Mötesplats Gottsunda för att erbjuda barn och ungdomar en meningsfull fritid. I dag är den en självklar plats att vara på efter skolan samt under helger och lov.

8 maj 2019 14:00

Som den största fastighetsägaren i Gottsunda ville Uppsalahem skapa trygghet och trivsel i närområdet. Utöver Mötesplatsen har de även jobbat med något de kallar Huskurage. På informationsträffar och med flyers och affischer uppmuntras de boende att ta ansvar för sin närmiljö och att värna om varandra.
   – Vi tror att om man har eget ansvar och blir engagerad i sin boendemiljö tar man bättre hand om sin omgivning, säger projektledare Angelique Prinz Blix på Uppsalahem, som med Uppsala kommun som delfinansiär startade planeringen för Mötesplatsen i början av 2018. Tiden var knapp med invigning i juni, med Stenhammarsparken som bas. Där byggdes en scen och området ramades in med vimplar och ljusinstallationer.
   – Vi anställde arbetsledare, mötesvärdar och sommarjobbare, där flertalet själva bor i området fortsätter Angelique.

Den 6 juni stod allt klart och Mötesplatsen invigdes med aktiviteter för barnfamiljer samt med framträdanden från scenen. Mötesplatsen hade öppet under hela sommaren fram till 9 september. Man höll öppet mellan klockan 15-20 från onsdag till och med söndag. 40-50 barn och ungdomar kom varje dag och deltog i aktiviteterna, eller bara för att träffas och umgås. De kunde delta i kubb, fotboll, ansiktsmålning, hoppa studsmatta, spela spel, leka lekar eller bara träffas och ha roligt. Det fanns också möjlighet att spela badminton, träna kampsport, träna med Friskis och Svettis, spela tennis, spela musik med mera, då representanter från de olika grenarna kom och arrangerade olika träningspass och musikstunder. De kommer även finnas på plats under kommande sommar. Efter sommaren har Mötesplatsen varit öppen på helger och lov. Över jul- och sportlovet arrangerades olika vinteraktiviteter. De dagar man inte kunde vara ute samlades man i Uppsalahems lokal som ligger i anslutning till parken.
   – Mötesplatsen är det bästa som har hänt i Gottsunda på ett bra tag, säger Iman Ibrahim som är arbetsledare på Mötesplatsen. Den betyder väldigt mycket för området och för barnen. Vi har blivit som en stor familj. Det skapar en helt annan miljö, för vi lär ju känna varandra. Planerna för kommande sommar är i full gång med invigning den 6 juni. Förutom alla aktiviteter som kommer igen från ifjol finns även IKEA på plats vid vissa tillfällen. De ska arrangera workshops som bland annat handlar om hur unga vill bo i framtiden och de kommer visa hur man söker jobb hos dem.
   – Vi är väldigt glada över allt positivt som Mötesplatsen har bidragit till. Fler barn och ungdomar har fått en meningsfull och aktiv fritid istället för att gå sysslolösa och kanske hitta på tokigheter. Förutom utbudet och variationen på aktiviteter är en av framgångarna att de som jobbar med Mötesplatsen bor i området och att de behärskar många av språken som talas där. De är väldigt engagerade i barnen och älskar verkligen sitt jobb. Det är en fin stämning och god gemenskap, avslutar Angelique och ser fram emot sommaren.

 

 

 

RÖSTA HÄR: Vilken organisation tycker du ska få 25 000 kronor? 

♦  ♦  ♦  ♦

 Den här annonsen är en produktion från UNT Content Studio
– en del av Upsala Nya Tidning

Mötesplats Gottsunda

Hemsida: www:uppsalahem.se/ motesplatsgottsunda

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Viveka Stolt