IHUS stödjer Fyrisgården

ANNONS. IHUS drivs av möjligheten att kunna göra Uppsala bättre genom att vara stolta och ledande förebilder för ett hållbart samhälle. Sedan ett par år stöttar de Fyrisgården, vars verksamhet genomsyras av att ge alla männskor en chans till meningsfull fritid med kultur, idrott och möten.

8 maj 2019 13:39

– Alla människors lika värde är en viktig utgångspunkt i vår verksamhet, berättar Hanna Ljungberg som är Marknadschef på Uppsala kommuns Industrihus – IHUS – ett fristående fastighetsbolag som ingår i Uppsala kommun. Vi drivs av möjligheten att göra Uppsala bättre och skapar tillväxt och utveckling genom att hyra ut kontor, industri- och lagerlokaler i ett trettiotal fastigheter i Uppsala. Vi vill vara stolta och ledande förebilder för ett hållbart samhälle och arbetar systematiskt med bla. sociala frågor och stöttar flera organisationer och föreningar i regionen.
   – För ett par år sedan kom vi i kontakt med Fyrisgården, en självständig förening som samarbetar med Uppsala kommun. Verksamheten startade för 75 år sedan, och är sprungen ur hemgårdsrörelsen som kom till Sverige för över 100 år sedan. Då skapades “hemgårdar” – hemtrevliga mötesplatser som erbjöd umgänge och folkbildning för människor i segregerade områden. Syftet med verksamheten på Fyrisgården i dag är att göra skillnad i samhället genom att ge alla männskor en meningsfull fritid med kultur, idrott och möten. Denna verksamhet rimmade med våra värderingar och det kändes helt rätt att inleda ett samarbete. Vi tog en första kontakt och startskottet blev Fyrisgårdslandet, säger Ahmanda Kastenholm, marknadskoordinator på IHUS.

Längs Fyrisåns strand vid den gröna bron i Svartbäcken ligger Fyrisgården. Fyrisgårdslandet är ett stadsodlings- och integrationsprojekt som löper från vår till höst varje år och på så sätt följs hela cykeln från frö till skörd av färdig planta.
   – Vi arrangerar gemensamma arbetsdagar för alla som vill vara med och odla tillsammans. Vi sår, förkultiverar, planterar, gallrar och så småningom skördar. Alla kan vara med oavsett ålder eller nationalitet och här sås även frön till gemenskap, berättar Ulrica Backlund som är verksamhetschef på Fyrisgården. Många Uppsalabor som promenerar förbi vattnar här under sommaren om de märker att ingen av oss är på plats och odlingarna börjar bli torra. På skördefesten samlades alla, gammal som ung från världens alla hörn. Det bjöds på falafel och många av de äldre volontärer som regelbundet jobbar hos oss fick smaka det för första gången i sitt liv. Här väcktes nyfikenhet för varandras kulturer, mat och odlingar, säger Ulrica.

På Fyrisgården skapas det goda mötet och personalen lyssnar hela tiden in var behoven i samhället finns. Det finns en kör för personer med funktionsvariation som samlas en gång i veckan, och i ett annat nystartat projekt ligger fokus på unga tjejer med invandrarbakgrund. Gruppen läser och analyserar dikter, spelar musik, umgås och lagar mat ihop.
   – Vi bygger nu upp en musikverkstad. Allt vi gör ska andas djup och kvalitet, därför satsar vi på hög kvalitet på både teknik och musikinstrument, berättar Ulrica. IHUS är med och stöttar även det projektet och har redan börjat köpa in nya instrument till verksamheten.

 

 

RÖSTA HÄR: Vilken organisation tycker du ska få 25 000 kronor? 

♦  ♦  ♦  ♦

 Den här annonsen är en produktion från UNT Content Studio
– en del av Upsala Nya Tidning

 

 

 

Fyrisgården

Hemsida: www.fyrisgarden.se

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Börjesson