ICA Kvantum Gränby stödjer Uppsala Stadsmission

ANNONS. ICA Kvantum Gränby är en Krav- och Svanenmärkt butik som satsar på hållbarhet i alla led från att vara en cykelvänlig arbetsplats till att minska matsvinnet genom att på olika sätt ta tillvara råvaror som inte kan säljas till fullpris. Varje dag hämtar Uppsala Stadsmission stora mängder matvaror som på så sätt kommer till användning i stället för att behöva slängas.

8 maj 2019 13:21

 – Hållbarhet genomsyrar allt vi gör. All personal har genomgått en utbildning inom hållbarhet och många unga som arbetar i butiken är extra engagerade i klimatfrågan och ställer höga krav. Klimatfrågan påverkar hela vår verksamhet och i mejeridelen sätts just nu klimatvänliga kylar in. Tillsammans med personalen arbetar vi varje år fram ett antal punkter inom hållbarhet som vi ska ha extra fokus på, berättar Johan Wendin som är butikschef.
   – I år har vi fokus på att minska matsvinnet och att inspirera och underlätta till hållbara val för våra kunder. Via nyhetsbrev och sociala medier tipsar vi om att tänka lite nytt istället för att plocka de varor som av gammal vana åker ner i kundvagnen; ät mat i säsong, välj något ur vårt stora vegetariska sortiment och hitta de miljömärkta alternativ som finns i varje kategori. Vi har länge jobbat med många lokala producenter och har svenskproducerade varor i så stor utsträckning som möjligt, och för att minska matsvinnet säljer vi mat som närmar sig utgångsdatum till ett lägre pris och vi tipsar våra kunder om att göra matlådor av sina matrester i stället för att slänga dem.

För att bidra till ett hållbart samhälle och dessutom minska matsvinnet skänker ICA Kvantum Gränby dagligen stora mängder mat och andra varor till Uppsala Stadsmission. I butiken blir det alltid ett naturligt överskott av varor med trasiga förpackningar, sådant som blivit över efter kampanjer eller mat som närmar sig bäst före-datum – både färdiga rätter som lagas av butikens kockar varje dag, men även andra livsmedel. Varje dag plockas detta överskott ihop och hämtas av volontärchaufförer från Uppsala Stadsmission. Vissa varor körs direkt till Matcentralen, medan andra levereras vidare till Stadsmissionens olika verksamheter runtom i Uppsala.
   – Våra kunder kan även stötta Stadsmissionen direkt genom att välja att donera sin pant när de pantar burkar och flaskor hos oss i butiken, berättar Johan.

– Varje vecka får vi in 3 ton mat från olika butiker, berättar Johanna Wahlby som är föreståndare på Stadsmissionens Matcentral. Allt tas snabbt omhand av våra medarbetare, arbetstränande och volontärer som snabbt lyfter över varorna till hyllor, kylar och frysar innan packningen av dagens matkassar börjar förberedas. Den som lever i ekonomisk utsatthet kan prenumerera på Stadsmissionens Matkasse och hämta den en gång i veckan. I dag är det 430 hushåll som prenumererar. Det är både ensamstående, barnfamiljer och pensionärer som lever på en inkomst under 9.290 kr/mån. Vi håller noga ordning på allergier och specialkost och packar alltid en varierad Matkasse med frukt, grönt, bröd, torrvaror, hygienartiklar, blöjor, lite godis eller något extra. Vi är så tacksamma för samarbetet med ICA Kvantum Gränby, utan dem skulle vi inte ha möjlighet att hjälpa så många människor som vi faktiskt gör varje dag, säger Johanna.

För att ytterligare minska matsvinnet tillagas även de livsmedel som av olika anledningar inte kan packas ner i påsarna. Det kan vara kantstötta grönsaker där man behöver skära bort en bit eller alldeles för bruna bananer. Genom projektmedel från Tillväxtverket har Matcentralen nu också möjlighet att två dagar i veckan förädla dessa råvaror till soppor, smoothies eller bakverk i stället för att slänga fullt ätbar, men något kantstött mat.
   – Vår målsättning är att öppna ett lunchcafé och en butik där vår målgrupp själva kan välja i hyllorna och plocka ihop sina matkassar efter eget önskemål, avslutar Johanna.

 

RÖSTA HÄR: Vilken organisation tycker du ska få 25 000 kronor? 

♦  ♦  ♦  ♦

 Den här annonsen är en produktion från UNT Content Studio
– en del av Upsala Nya Tidning

 

 

 

 

 

 

Uppsala Stadsmission

Hemsida: www.uppsalastadsmission.se

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Börjesson