Årstahallen stödjer Akademiska sjukhusets barnfond

ANNONS. Sedan några år tillbaka stöttar ICA Årstahallen Akademiska sjukhusets barnfond och deras arbete för att låta det friska hos de sjuka barnen växa. Fonden möjliggör bland annat trygghet och lek med sjukhushundar, och riktiga trollkarlar som besöker Akademiska barnsjukhuset i Uppsala varannan vecka året om.

8 maj 2019 13:46

– En son till en av våra anställda drabbades för några år sedan av leukemi, berättar Årstahallens ägare Karina Berglund Douhan. Pojkens tuffa behandlingstid på Akademiska barnsjukhuset drabbade inte bara familjen, utan vi i personalgruppen kom närmare varandra. Inget var viktigare än att han skulle klara sig och bli frisk igen! Hans mamma berättade om Akademiska sjukhusets lekterapi och hur den gjorde dagarna ljusare mitt i det ofattbara mörkret. Det året skänkte vi pengar till Akademiska sjukhusets barnfond istället för att ge julklappar till vår personal. Det var ett gemensamt och självklart beslut för oss alla, säger Karina. Fonden köper in leksaker och har olika aktiviteter på lekterapin och på alla de avdelningar på sjukhuset där barn vårdas.
   – Pojken mår bra nu och vi på Årstahallen fortsätter att samla in pengar till fonden på på olika sätt. I våra “Fruktkassar” som säljs för 50 kronor styck läggs kantstött frukt och andra varor som inte kan säljas till ordinarie pris. Vi säljer våra tomma banankartonger för en symbolisk summa, och för den som pantar burkar och tomglas finns en knapp för att donera pengarna till Akademiska sjukhusets barnfond. Många bäckar små blir till en stor å och under förra året samlade vi in över 40.000 kronor på fruktkassar, pant och banankartonger, fortsätter Karina.

Johan Ståhl är en av fem trollkarlar som tack vare Årstahallens bidrag regelbundet kan besöka barnen på lekterapin.
   – När Magi- och humorfestivalen i Uppsala startade för fem år sedan ville vi att alla, oavsett förutsättningar, skulle få ta del av utbudet, berättar Johan. Kunde inte de komma till oss fick vi komma till dem. Det var första gången vi besökte vi barnsjukhuset och nu är vi där varannan vecka året om. Efter att barnen svurit en ed (trollkonster får enbart läras ut till andra trollkonstnärer) lär vi ut riktiga trolleritrick! Här finns en scen med proffsig ljud- och ljusanläggning och kostymer att låna. Tillsammans sätter vi ihop en trollerishow där barnen trollar så personal, föräldrar och syskon tappar hakan. Trollerirekvisitan får de sedan behålla så de kan fortsätta att finslipa sina trick och öva upp sin fingerfärdighet. Det är barnen som är de verkliga stjärnorna och det är den sanna magin att få vara med och se dem försvinna in i en fantasivärld för en stund, avslutar Johan.

På barnsjukhuset har även sjukhushunden Livia funnits men för någon vecka sedan somnade hon in efter en kort tids sjukdom. Livias jobb var att ge trygghet, tröst och pigga upp de sjuka barnen i vardagen och tack vare bidrag från fonden var detta möjligt. Hennes matte Ann Edner är överläkare på Akademiska barnsjukhuset och i ett forskningsprojekt med 50 barn undersökte forskningsgruppen hur barnen inte bara känslomässigt utan även rent fysiologiskt reagerade på mötet med Livia.
   – Livia var inkännande och anpassade sig efter varje barn och deras känslostämningar. Hon lekte med barnen när de var pigga och vilade med dem när de är trötta. Det kunde många gånger vara svårt att komma upp och röra på sig efter en svår operation, men då hjälpte Livia till att få upp barnen ur sängen för att leka lite. Att “jobba” med barn var det roligaste Livia visste och hon ville aldrig ha semester. Det var sann kärlek från båda håll när barnen och Livia möttes. Livia lade grunden till något väldigt stort; Sjukhushund i Sverige. Nu kommer hennes valpar och valpvalpar Lycka och Luna, deras syskon och framtida sjukhushundar att leka, springa och hoppa i Livias tasspår, avslutar Ann.

 

RÖSTA HÄR: Vilken organisation tycker du ska få 25 000 kronor? 

♦  ♦  ♦  ♦

 Den här annonsen är en produktion från UNT Content Studio
– en del av Upsala Nya Tidning

Akademiska sjukhusets barnfond

Hemsida: www.akademiskasbarnfond.se

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lina Börjesson