Hayat Haseeb har med chefens goda minne smitit tidigare från jobbet på Swedbank i Stockholm, hoppat på tåget till Uppsala för att ställa upp för en intervju. Hon har numera en lägenhet i Solna, men Uppsala är fortfarande hemma.

– Jag bor ju en del här fortfarande. Familjen har en lägenhet som min lillasyster och en kusin bor i nu, berättar hon.

Hayat Haseeb är matematiker med examen i det svåröversatta ”financal engineering”, och jobbar med ett datorprogram som med hjälp av kända faktorer gör matematiska beräkningar av det ekonomiska läget. Beräkningarna används sedan av bankens fondmäklare.

Artikelbild

– Jag sitter på samma våning som mäklarna och hjälper dem med både de tekniska och de analytiska frågorna kring programmet, förklarar hon.

Hon är anställd av det irländska företaget First Derivatives, som arbetar med så gott som alla de svenska storbankerna. Företaget har sitt säte i grundarens hemstad Newry på Nordirland.

– Jag var där en månad i somras på internutbildning. Det var ett pyttelitet samhälle och efter två veckor ringde jag till min syster och klagade över att jag längtade hem, säger Hayat Haseeb som annars trivs på ett internationellt företag med sina irländska kolleger.

Själv är hon född i Saudiarabien med sudanska föräldrar. Föräldrarna är forskare och när hon var fem år fick mamman en tjänst vid Uppsala universitet och Hayat följde med henne till Sverige och Uppsala.

– Jag bodde här tills jag var 13, men gick alltid i engelskspråkiga skolor så engelska kommer nog alltid att vara mitt förstaspråk.

När hon var 13 år återvände de till Saudiarabien där fadern hade bott hela tiden. Att vara en tonårig flicka som hade fått ta del av den svenska kulturen ställde till det en del för Hayat Haseeb i skolan.

– Jag var alldeles för frispråkig, pratade på lektionerna och det i kombination med att jag kom dit med hål i öronen gjorde att jag höll på att bli avstängd. Men jag tycker att kulturkrockarna har varit bra för mig. De har gjort mig mindre fördomsfull, säger hon.

När hon i dag besöker föräldrarna i huvudstaden Ryadh kan hon se orättvisorna som finns i landet. Hon tycker att det är bra att länder som Sverige markerar mot Saudiarabien, men tror samtidigt att det skulle vara svårt för de västerländska företagen ge sig av därifrån.

– Västerlänningarna har ju vant sig vid att leva i den lyx som är där. Själv åker jag gärna dit några dagar och blir bortskämd av mina föräldrar och shoppar lite. Men, jag skulle inte kunna leva där, och till exempel se varje dag hur hemskt gästarbetarna behandlas.

Som 19-åring återvände Hayat till Sverige. I två år gick hon International Bacculaureate-programmet på Katedralskolan för att lära sig bättre svenska och skaffa sig en svensk gymnasiekompetens. Sedan läste hon ”financal engineering” på Högskolan i Mälardalen och skrev mastersuppsats i matematik vid Uppsala universitet.

– Jag valde matte för att det kände som en utmaning. Sedan är min pappa fysikprofessor och har alltid uppmuntrat mig att läsa matte. Men ren matematik kändes för abstrakt så det var därför jag valde financal engineering.

Hayat Haseeb berättar att hon kommer från en väldigt akademisk familj och hon beundrar både sina föräldrar och syskon. Men hon poängterar att det inte är för deras akademiska meriter.

– Nej, utan för att de jobbar hårt och för de etiska värderingar de har. De är väldigt fina människor.

Skulle du kunna ha ett annat, icke-akademiskt jobb?

– Ja, jag har alltid drömt om att köra glassbil. Jag älskar barn, och så får man åka runt på olika platser och sprida glädje.

Per Johansson

familj@unt.se