Lillemor Klerhed svarar i mobilen ute på hotellbalkongen på Teneriffa. Hon och hennes man Bertil Klerhed bor i Uppsala men är på semester på Kanarieöarna för att fira Lillemors 85-årsdag. De har precis acklimatiserat sig till det något varmare klimatet, 28 grader närmare bestämt, efter en försenad resa ner till övärlden. De skulle ha landat i söndags eftermiddag den 10 februari men i stället kom de fram klockan fyra på måndagsmorgonen. När UNT dagen därpå når Lillemor Klerhed pustar de ut på balkongen efter en utflyckt till vulkanen Teide på öns mitt.

– Vi blev bestulna, vi hade inbrott hemma i huset för bara några månader sedan, de stal allt, smycken och allting, makens vigselring också. Det var hemskt jobbigt. Så vad gör vi nu, vi tänkte vi. Då får vi väl gifta om oss!

Sagt och gjort. Paret gick, i all hemlighet, in i en guldsmedsbutik här hemma innan de reste och köpte sig nya vigselringar. Ingen fick veta något, varken barn, barnbarn, barnbarnsbarn eller vänner och bekanta.

Artikelbild

| Vi fick ett brev till redaktionen som egentligen var menat till annonsavdelningen. Men vilken historia som dolde sig bakom.

– Vi tänkte att om vi går in och köper nya ringar och förnyar våra äktenskapslöften får vi nya minnen och kan lägga det här hemska med inbrottet bakom oss. Sen tänkte vi att vi sätter in en annons i tidningen så blir det en överraskning för alla därhemma som bara vet om att vi ska fira min födelsedag.

Hur det ska gå till är inte riktigt klart ännu.

– Vi hade tänkt göra det i Svenska kyrkan här nere men vi är på norra delen och den ligger på södra delen av ön. Så då tänkte vi att vi växlar ringar när vi kommer upp på vulkanen Teide. Men när vi kom upp där blåste det så mycket att det inte gick. Nu har vi bestämt att det blir den fjortonde i stället, på alla hjärtans dag. Det får bli spontant någonstans, säger Lillemor Klerhed.

Hur har ni kunnat hålla ihop i 65 år?

– Ja du, det kan man fråga sig. Men humor, tolerans och bra gemenskap med barnen och hela familjen, och våra gemensamma resor. Det är det som gör att det blir lätt att leva, säger Lillemor Klerhed.

Nu firar de krondiamantbröllop och förnyar sina äktenskapslöften.

– Vi håller på att leta upp någon som kan viga oss, vi ska pata med guiden om det. Det kan bli vid poolen, under palmen eller på hotellet, det ger sig. Ringarna ligger klara i asken som vi bär med oss hela tiden. Men var vi växlar ringar får bli vår lilla hemlighet.