– Jag har haft lite ångest inför att fylla femtio, men en vän förklarade för mig att jag istället skulle tänka att jag uppgraderar till 5.0, till något bättre, och det tog jag till mig, säger Anna Emanuelsson när vi träffas i villan i Alsike.

Sedan hon fyllde fyrtio och träffade sin nuvarande man, har reflektion blivit en viktigare del av livet. Förr handlade det mer om yta, men nu har hon blivit noga med att ta hand om insidan.

– Jag kan se och njuta mer av små saker i vardagen. Jag är inte lika rastlös som tidigare och behöver inte längre vara perfekt. Nu är det viktigt att må bra och få tid för återhämtning.

Artikelbild

| Anna Emanuelsson, 50 år i år, har med tiden insett att eftertänksamhet i livet är viktigt.

Hon hämtar gärna ny kraft ute i naturen.

– Bästa sättet att koppla av är att ta en termos och gå ut i skogen, lyssna, reflektera och koppla på fler sinnen.

Anna Emanuelsson är född och uppvuxen i Falun. Som barn sprang hon ofta i polishuset då morfar var chefsåklagare och mamma var en av de första kvinnliga poliserna i Falun.

– Självklart ville jag bli polis. Jag har alltid tyckt om att jobba med människor.

Artikelbild

| Anna Emanuelsson fyllde 50 i helgen och tänker att hon är uppgraderad till 5.0. Hon bor hon i Alsike sedan tio år, jobbar som kommunikatör och driver ett eget företag inom hälsa och skönhet.

Samtidigt har hon alltid velat prestera på topp och haft många bollar i luften samtidigt.

– Jag har jämt haft höga krav på mig själv och velat vara bäst. I skolan ville jag alltid ha högsta betyg.

Efter gymnasiet jobbade hon som säljare på en bensinstation i Falun. Det var tänkt som ett sabbatsår, men hon blev kvar. Med åren jobbade hon upp sig till VD-assistent. 1991 flyttade hon från Falun ner till Stockholm. Parallellt med heltidsjobb utbildade hon sig till informatör på IHM Business School under två år, gick ut som kursetta och fick därefter jobb som kommunikatör.

Sedan tio år tillbaka bor hon i Alsike och har fortsatt jobba som kommunikatör men driver även eget företag inom hälsa och skönhet. Hennes syn på vad som är skönhet och framgång har förändrats med åren. För att må bra tror hon att det är viktigt att tänka på vad man matar kropp och själ med. Därför försöker hon vara noga med vad hon äter och tränar regelbundet.

– Det händer mycket i kroppen vid femtio. Jag har aldrig utövat någon sport men tycker om att ta en rask promenad eller gå på pass på gymmet. Jag vill vara frisk så länge jag kan, hungrig på livet och leva aktivt.

Tillsammans med familjen har hon semestrar som inkluderar friluftsliv, skidåkning och båtresor i skärgården. Det vill hon kunna fortsätta med.

Familjen och vännerna är viktiga för henne.

– Jag har inte jättemånga vänner, men fina vänner. Det finns ett talesätt som säger att man blir som snittet av de fem personer man umgås med och det tror jag på.

Anna Emanuelsson tror att det är viktigt för själen att tänka positivt. Hon tror på tankens kraft.

– Om man är medveten om hur man tänker kan man stoppa negativa tankar. Jag har hört att 90 procent av våra tankar går på autopilot.

Hon menar att det går att skapa nya tankebanor men man måste jobba aktivt med det varje dag.

– Det är viktigt att utvärdera och omvärdera emellanåt, säger hon. Förr gav jag mig inte tid att känna efter, då var det förnuftet som styrde mer än känsla, nu har jag blivit mer eftertänksam.

I framtiden vill hon plugga igen, men har ännu inte bestämt vad. Troligtvis blir det något inom personligt ledarskap, mindset eller något med inriktning på hälsa.

– Man ska inte sluta vara nyfiken. Att lära sig nya saker hjälper en att hålla sig ung, säger hon.