Pirkko kom ursprungligen ifrån Finland och hette Jousinen och började arbeta på Hotell Havsbaden i Grisslehamn på 60-talet. I Grisslehamn träffade hon Albert Engströms dotterson Matts och de gifte sig 1970. De tillbringade somrarna i Albert Engströms dotter Lisas lilla stuga, granne med Alberts ateljé.

Pirkko arbetade under en period som Stockholmsguide. Hon var djupt intresserad och engagerad i det mesta som rörde kultur och historia och med det som plattform arbetade hon under många år på Svenska Institutet.

Dessa intressen, bortsett att hon blev ingift i familjen, låg också till grund för hennes djupa engagemang i Albert Engströmsällskapet. Där var hon en urkraft både vad gällde stort som smått. Hon hade huvudansvaret för guidningarna på gården och i ateljén och guidade också själv. (Sin egen Engström-utbildning fick hon av Dagny Sjöberg, Alberts lillpiga, som var den första guiden). Hon plockade också glasspapper på stranden och höll efter dem som ville ta bilen ända in på gården. När vi frågade hur hon orkade med allt brukade hon säga: Det beror

på min finska envishet.

Vi känner en stor sorg och saknad över att hon inte längre finns med oss. Hon finns naturligtvis i våra hjärtan och Albert Engströmsällskapet hade aldrig blivit vad det nu är utan denna envisa kämpe. Vi minns henne med stor tacksamhet och våra tankar går till hennes familj.