– Hur det kännas att fylla 50? Jag har nog inte hunnit känna efter eller så har jag förträngt det. Men jag har ingen åldersnoja. Jag tycker om att bli äldre i och med att man blir tryggare som person. Den enda åldersnoja jag haft kom för två år sedan när pappa dog. Då blev det plötsligt så tydligt, säger hon.

Hon jobbar som biomedicinsk analytiker med klinisk genetik på Akademiska sjukhuset. Men för tillfället är det konststudier som gäller.

– Jag är tjänstledig och nöjespluggar bild och konst på distans vid Löftadalens folkhögskola utanför Göteborg. Det gör jag fram till i maj i år.

Artikelbild

| Eva Saarinen fyller 50 år 9 januari.

Hon växte upp i Norberg i nordvästra Västmanland. Föräldrarna, som var finsktalande, omgav sig av ett rikt föreningsliv med många intressen och det tror Eva Saarinen har påverkat henne som person.

– Jag har aldrig haft tråkigt. Jag förstår inte hur folk kan säga att de inte har något att göra.

Pappan var bilmekaniker och det yrket valde även hennes bror. Bland Evas intressen finns bland annat gamla bilar. Tillsammans med sambon Mikael äger hon flera hundkojor som de åker med till olika träffar sommartid. En enkel stuga i Östervåla ägnar hon en del tid vid.

– Vi kallar stugan för Trädtältet i och med att där varken finns el eller vatten indraget. Värmekällan är vedeldning och toaletten består av utedass. Vi gillar det enkla och tystnaden, säger hon.

Artikelbild

| Gillar kampsport. Tai chi, som både handlar om inre balans och kampsport, är en annan aktivitet Eva Saarinen ägnar sig åt.

Tai chi, som både handlar om inre balans och kampsport, är en annan aktivitet hon ägnar sig åt.

– Just nu har jag ett tävlingsuppehåll och är inte med i landslaget. Jag fick diskbråck och fick starta om från början med träningen. Det hela började med att Sigge Fagerström hade öppen tai chi-träning på Botan. Det ena ledde till det andra och i dag har vi en lokalförening i Uppsala under Wudang Pai Sweden, där vi även tränar andra interna kinesiska kampsportsstilar, säger hon.

En annan fritidsaktivitet som nyligen kom in i hennes och sambons liv är Turf.

– Det är en app som kan beskrivas som ett mellanting mellan pokémon, geocauching och orientering. Sverige och Uppsala är uppdelade i zoner. Det hela går ut på att man cyklar eller går och samlar på zoner. Jag har i dagsläget 1 712 unika zoner. I Uppsala är det just nu 273 aktiva deltagare av totalt cirka 4 000 i Sverige. På lördagar brukar vi äta Turfbrunch på Ikea i Boländerna. I dag är det tillåtet att nörda ner sig, säger Eva Saarinen.

Hur firar du femtioårsdagen?

– Jag och min sambo och son ska åka till Berlin. Så något firande här hemma blir det inte.